The Sunset Limited (2011)

sunset_limited.jpg
Ez a film is több hónapot üldögélt a vinyón, mire rászántam magam. Elsősorban a vallásossága taszított: kurvára nem érdekelnek az ezzel foglalkozó filmek. A két remek színész miatt vettem rá magam mégis és nem is bántam meg: Sámuel és Tomi egy filmben nem lehet rossz.
Tommy Lee Jones nem rendez túl gyakran, de akkor jót, nincs is ezzel baj: a Melquiades Estrada három temetésé-t is szerettük. Itt már az alapanyag is ütős, Cormac McCarthy követte el, aki a Road-ot és a Nem vénnek való vidéket is írta.
A Sunset Ltd. gyakorlatilag kamaradráma, egy lepukkant szobában beszélget két ember, oszt annyi. Ez és a vallásos buzulás volt ami taszított: a kamaradráma maradjon csak a színházban, a vallás meg a templomban.
Azonban "a két ember beszélget egy lepukkant szobában"-séma erős fókuszt ad a színészeknek és a történetnek és erre itt szükség is van. Ugyanis nem kisebb drámát láthatunk itt, mint egy sikertelen térítést: egy tiszteletes sikertelen küzdelmét a depressziós, kiábrándult intelligenciával, a hitével és saját magával.
A Fehér és Fekete "küzdelme" eleinte kedves és szimbólikus ám később egyre nyersebb és realisztikusabb lesz, egészen a végkifejletig, ami rendesen odabasz majd. Nem mondom tovább mert kár lenne.
Aki fel van készülve 91 perc tömény gondolkodásra és a 20-30 hállivúdi átlagfilm mondanivalójával felérő történetre az NÉZZE MEGFELE, aki meg nem, az kerülje messzire el.

dr. KJ: 8.5/10

2012-05-21 11:05




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr144529010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása