Four Lions (2010)

A franciaországi terrortámadások kapcsán jutott eszembe ez a film, ami néhány éves már, de semmit se veszített aktualitásából, és tartok tőle, hogy ez még jó ideig így is marad, sőt, valszeg fokozódni fog, de ebbe most ne menjünk bele. A film témája a terrorizmus, azon belül is az Európában élő muszlimok által elkövetett terrorizmus. Ez alapján nem tudom, milyen film jelenik meg a fejedben, de tuti hogy tévedsz, ez ugyanis egy vígjáték, nagyon fekete humorral átitatva, de akkor is az, amit nem tudsz hová tenni a téma kapcsán, hiszen nálunk vagy patetikusan kiállsz az európai értékekért és mindenki, akinek ez nem tetszik, az bassza meg magát, vagy együttérzően sajnálod a szegény lecsúszott és szegregált muszlimokat, akiket ilyen helyzetbe hoztak azok, vagy a legújabb trendet követed és szerinted mindenki, akinek eltér a véleménye a muszlimoktól, az magára vessen, ha kicsit kinyírják.

A címben szereplő cicák másod- és harmadgenerációs emigráns pakik, akik Angliában élik a bevándorlók megszokott életét. Mivel már ott is születtek, ott is szocializálódtak, jobban hasonlítanak gondolkodásukat tekintve egy klasszik disznófejű suttyó angolra, mint egy peshawari menekültre, nem beszélnek sem urdu-ul, sem arabul, nem igazán járnak a templomba se, viszont nagyon szeretnének terroristák lenni, mert az milyen menő már. El is jutnak egy pakisztáni kiképzésre, és onnan indul a zúzás, ahonnan kezdve a film végégig nem tudod, hogy sírjál vagy nevessél, de nagyrészt inkább nevetsz, azt garantálom.

Nem az évtized filmje, de egyfelől tök szórakoztató, másfelől meg tök elgondolkodtató, és kicsit más megvilágítást ad ennek az egyre aktuálisabb témának, ennyi nem elég?

2015-01-13 11:49




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr727067355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása