Dogma (1999)

Kevin Smith-t talán nem kell bemutatni a kedves olvasónak, aki nem látta a Shop-stop-ot, az nem tud semmit a nagyon low buget filmekről, és az azokban rejlő lehetőségekről, de talán a legjobb filmje mégis elkerülte a figyelemet, mert pl nálunk be se mutatták moziban, biztos a keresztény-lobbi hatására, höhö, merthogy rendesen osztja az egyházat ebben a filmjében.
A sztori szerint két bukott angyal a Földön ragadt, és alig várja a visszatérést, de nem olyan egyszerű Isten Országába visszatérni, mígnem az egyház véletlenül hagy számukra egy kiskaput egy idióta PR-kampánnyal, amit ők ki is használnának, ha valaki meg nem állítja őket, csakhogy ha ez bekövetkezik, Isten felsőbbrendűsége megkérdőjeleződik, hiszen elbaszott valamit, és ez igencsak rosszat tenne a brandingnek, szóval meg kell ezt gátolni mindenáron.
Csahogy az analógiánál maradjunk, Isten (Alanis Morissette) leküldi a szóvivőjét, Metatront (Alan Rickman) hogy egy abortuszkilinikai dolgozót (!) meggyőzzön egy ütős kis csapat összeszedéséről a két rebellis angyal (Ben Affleck és Matt Damon, az összeszokott kis páros kurva jó ebben a filmben) megfékezésére. A szupercsapat csupa súlyos arcból áll, természetesen a két kurvapecér ebből a filmből sem hiányozhat, Jay és Néma Bob-ről kiderül, hogy ők a Próféták, és elengedhetetlen a küldetéshez, csatlakozik még a 13. apostol, (Chris Rock) és egy nímfa (Salma Hayek) is.
A film annyira ötletesen és fantáziadúsan nyúl a témához, hogy az valami fantasztikus, parádés párbeszédek és a legidiótább szituációk váltakoznak megállás nélkül, a két angyalnak kb fél perc süketelésre van csak szüksége, hogy egy apácát tökéletesen elbizonytalanítsanak meggyőzödésében, de aki már találkozott a rendező (Silent Bob) bármelyik filmjével az tudja, miről beszélek, számomra egyértelműen ez a filmje a legjobb, (és akkor még a nímfa táncáról nem is beszéltem), a szereposztást láthatjátok, elég komolyra sikeredett, inkább nézze meg mindenki, aki még nem látta, mert nemcsak kibaszott szórakoztató, de néhol nagyon ötletesen és elgondolkoztatóan nyúl a 2000 éves dogmákhoz, a jézus haver kampány pl mekkora ötlet már, de sorolhatnám még sokáig, de inkább tényleg nézze meg mindenki.

KM: 8,3/10
dr. KJ: 8/10

2008-05-24 14:14




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr83485369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.11.22. 15:07:57

Vallás, kereszténység, katolicizmus kritikai, kérdező feldolgozása, bemutatása nem volt még ennyire kedves, hívő, mint ez a film. A View Askewniverse csúcsa, amit a Brian élete mellé kell tenni, mert nem marad el semmivel, sőt!
süti beállítások módosítása