Harry Brown (2009)

harry_brown.jpg
Michael Caine
-t mindig is kedveltem, rengeteg jó filmben játszott, egy igazi klasszikus sztár, aki nem a bulvárhírektől lett az. Itt egy olyan film föszereplője, amiért simán Oscart kellett volna kapnia.
A Gyűlölet angol reinkarnációja ez, az Elephant and Castle nevű, lepusztult lakótelepen játszódik, ami egy fokkal sem jobb hely, mint pl. a Havanna Budapesten vagy a Gyűlölet gettója. Aphex Twin is lakott itt egy darabig, a hely hangulatát igazán jól átadja a Cunningham-féle Come to Daddy, Caine pedig maga is itt nőtt fel, így neki ez hazai pálya.
Furcsa bosszúfilm a Harry Brown, Eastwood Gran Torinojához is hasonlít, annál viszont sokkal keményebb, sokkal lehúzósabb, depresszósabb és realistább. Koreai veterán helyett itt egy Észak-Írországot megjárt ex-katona a főszereplő és bizony a nyugger vs. fiatal bűnözők felállásból itt sokkal többet hoz ki a rendező mint amennyi Eastwoodnak sikerült. Elgondolkodtatóak a brit rendőrség tehetlenségét bemutató jelenetek. A tomboló fiatalokkal szemben nincs megfelelő módszerük, azonkívül, hogy pajzsokkal védik a repülő tégláktól magukat.

- Ez nem …Észak-Írország, Harry.
- Nem, nem az. Azok az emberek harcoltak valamiért. Volt okuk. Ezek pedig itt... csak szórakoznak.

Nem tökéletes, de azért jól sikerült film a Harry Brown. A hangulat fojtogató, a képek klausztrofóbiásak, Michael Caine remek és amennyire aktuális a Gyűlölet annyira aktuális ez a film is. Valóságos problémákat mutat be a nyugat-európai országok igazi viszonyairól, amik közel sem olyan rózsásak, mint az itt Kelet-Európában sokan gondolnánk.
ERŐSEN AJÁNLOTT!

dr. KJ: 8/10

2012-07-18 08:11




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr114659890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása