Aphex Twin videoklippjei vol. 1 (90-es évek)

Aphex Twin azaz Richard David James az elektronikus zene kevés ikonikus alakja közé tartozik. Bár legismertebb zenéi nem éppen a könnyűzene kategóriába esnek, mindenféle stílusban alkotott már, a remixeiről és bootlegjeiről nem is beszélve. Sokszínűségét és munkásságat nem elemezzük most, mert pl. a wikipedián elmerülhet mindenki a témában. 1997-ben kiadott Come to daddy EP talán a legismertebb lemeze, amit a szakma a "legpopulárisabbnak" tart. A kislemez egyébként nem csak durva iparitechno-szörnyeket tartalmaz, pl. az "IZ-US" nyugis jazzdobos és dallamos szám.
A klippet Chris Cunningham rendezte és ugyanazon a helyszínen forgatták ahol Kubrick a Clockwork Orange bizonyos részeit. Valószínűleg az egyik legrémisztőbb klipp (vagy rövidfilm inkább) amit valaha is készítettek. Én amikor először láttam azt hittem, valami bad trip gonosz flashbackjét látom, mert nem hittem el, hogy ilyen klipp létezhet (éjfélkor ment az Alternative Nationben, '97-ben.)
A klipp és a zene kultikus státuszba emelkedett. Mivel a szám a pedofíliáról (is) szól, így nem meglepő, hogy pl. a gyilkolóspornót körüljáró 8mm című filmben kétszer is megjelenik.
dr.KJ: 10/10

Az 1993-as On című szám egészen más oldalát mutatja RDJ-nek, furcsa, bizarr ugyan a klipp, de semmiképp sem horror, és a zene is más világ. Jarvis Cocker és Martin Wallace rendezte stopmotion-os videóban a tengerpartra kimosott tárgyak táncolnak.
dr.KJ: 9/10

2008-05-20 16:00




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr15477656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2008.05.20. 16:16:29

Uhhh bazze. Nekem ez eddig kimaradt, sose mertem rákeresni. Brutál
süti beállítások módosítása