Kaméleon (2008)

Ritka a jó magyar film és ezt nem nyafogó kritikusként (ami nem vagyok) hanem egyszerű nézőként mondom. A magyaroknak a szociohorror (lásd Pattogatott kukorica vagy a Roncsfilm), a retrokomcsi vígjátékok (pl. Csinibaba, Moszkva Tér) meg a gagyikomédia megy (pl. Valami Amerika, Apám beájulna). A többi versenyszámban ritkák az indulók  és inkább az alap szociohorror-t vegyítik más stílusokkal (pl. a szociohorror- komédia- thriller Kontroll vagy a dadaista- szociohorror- betyárság Egészséges Erotika.)
A Kaméleon korrekt film. Gyönyörű képekkel operáló szabályos dráma-thriller és van olyan jó, mint az amerikai társai. A történet realista, nem meglepő-csavaros, inkább az a fajta, amikor elkerülhetetlen a főszereplő bukása. A negatív főszereplő eleve ad az egésznek egy furcsa szájízt, bár itt gyakorlatilag mindenki köcsög, azonosulni nem lehet senkivel. Nem mondom el a sztorit, legyen elég annyi, hogy ezt a filmet nem kell "magyar" mércével pontoznom, mert megállja a helyét a többi thriller között. A szereplők jól ki lettek válogatva, Nagy Ervin, Hámori Gabi, László Zsolt, Csányi Sándor: mind korrektül hozza a szerepét. Külön kiemelném Kulka Jánost, aki nem kis öniróniával játsza a meleg főorvost, le a kalappal.
Szóval rendben van ez a film, és nyugodtan mondhatom rá, hogy AJÁNLOTT!

dr. KJ: 7.8/10

2009-06-29 11:03




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr181215201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.06.29. 11:21:25

jaja, én is meg voltam teljesen elégedve, a nyomozó mellett a másik nézhető film az elmúlt pár év magyar terméséből, Goda izlése, profizmusa fantasztikus, aki nem csak a kritikusoknak, de a nézőknek is tud olyat mondani, ami érdekli őket, még a szex...-t is tök rendben volt a maga kategóriájában, pedig az milyen kategória már
szóval: 8,5/10

mustang · http://plus-size.hu 2009.07.15. 14:26:29

Nem volt rossz, csak azt nem értem, miért kell folyton amerikai filmeket majmolni? még mindig, unásig ismételt klisékkel vannak tele a magyar filmek, az utóbbi 5 év egyetlen JÓ magyar filmje a Nyugalom.

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2009.07.16. 13:00:37

@mustang: Szerintem ez nem az amerikai filmeket másolja hanem egy egyszerű thriller. A thriller műfaji szabályainak felel meg és annyira csak "magyaros" amennyitől még nem lesz szociohorror. Miért ne lehetne magyar thriller ha van francia, német stb.? Ennyi erővel ne legyen magyar drum'n'bass vagy ska-punk se mert azokat a stílusokat sem a magyarok találták ki.
süti beállítások módosítása