MirrorMask (Tükörálarc; 2005)

 

A MirrorMask főcím animációját Kukoricza doktor már bemutatta, most lássuk magát a filmet is!

Dave McKean és Neil Gaiman neve végre a magyar közönség számára is egyre ismertebbé válik. Vagyis elsősorban Neil Gaimané, az angol születésű íróé, kinek egyre több novellája és regénye jelenik meg itthon, és nem egyből készült már azóta sikeres – és az átlagból igencsak kiemelkedő – film. Ilyen a Stardust (Csillagpor, 2007), ami az évek óta jellemző fantasy és mesefilm dömpingben nagyon üdítő kis film volt, illetve az éppen mostanság bemutatott Coraline című animációs bábfilm (a Karácsonyi lidércnyomás rendezőjétől). Ő írta még társzerzőként a Robert Zemeckis féle Beowulfot is, ami szerintem teljesen méltánytalanul van mindenhol szétfikázva, mert ha eltekintünk a túlspirázott, kicsit céltalannak tűnő cg-tól, és Angelina Jolie 3d-s, mellbimbómentes didkóitól, teljesen jó sztorit kapunk, egy ősi mítosz korrekt mai feldolgozását. Na de ennyit erről, back to MirrorMask.

Szóval Neil Gaiman írta ezt a tipikus Alice Tükörországban történetet és Dave McKean rendezte. A főszereplő kiscsajnak otthon gondjai vannak, nem igazán találja helyit a világban. Egyik este furcsa helyre kerül, ahol egy gonosz királynő uralkodik. Helena csak úgy tud visszatérni saját világába, ha megtalálja a Tükörálarcot és felébreszti a Fény királynőjét. A sztoriról nem is érdemes többet írni, a fentiekkel ellentétben ennek a filmnek nem ez az erőssége. Ráadásul a lány néha bevallottan csak álmodja az egészet vagy a fene se tudja, ami engem igencsak idegesített. Tehát a története ilyen, emiatt nem is ajánlanám túlzottan. Viszont a látvány, a „másik” világ teljesen elképesztő. Ez pedig Dave McKean érdeme. Róla annyit kell tudni, hogy ő is egyre ismertebb itthon, leginkább képregénybuzi körökben, merthogy a fickó elsősorban illusztrátor, festő, képregények és könyvek rajzolásával lett híres. Itthon egyedül a Batman: Arkham elmegyógyintézet című tökbeteg képregény jelent meg tőle, de Neil Gaimannel már több képregényt írtak-rajzoltak, és ő illusztrálta a Coraline könyvváltozatát is. Stílusa nagyon egyedi és beteges, ezt a Mirrormaskban abszolút ki is éli. Szóval a történet csak háttér egy súlyos, de hihetetlenül eredeti vizuális orgiához, de akit az ilyen izgat, mindenképp nézze meg a filmet! Itthon persze csak DVD-n adták ki.

Dr.Z: 7,5/10
dr. KJ: fasza cucc, de a sztori elég gyenge 7.8/10

(A fenti kép és a lenti trailer tán bemutat valamit a hangulatból...)

imdb

2009-04-19 15:02




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr611074317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása