Southland Tales (A káosz birodalma; 2006)

Richard Kelly-ről már a Donnie Darko kapcsán volt szó, a Southland Tales (kb. Délvidéki Mesék) az eddigi legbetyárabb munkája, meg úgy általában, az amerikai filmek közül is a 10 legzsiványabb között a helye. Sokat gondolkodtam, hogy hogyan és mit is lehetne írni erről a filmről, hiába néztem meg kétszer is.
Már a történet is olyan kusza és olyan sok szálon fut, hogy azt kivonatolni is nehéz, hiszen több értelmezési szinten lehet a Southland Tales-t vizsgálni.
Egyfelől van egy elég kusza sci-fi/thriller szál amiben Boxer Santaros (akit Dwayne "The Rock" Johnson alakít nem kevés öniróniával) amnéziás akciósztár vergődését követhetjük egy poszt-apokaliptikus, éppen összeomlóban lévő fiktív-Amerikában, 2008. június-júliusában.
III. világháború, atombomba-robbanás Texasban, terroristák, a US-IDENT nevű Big Brother kormányzati szerv, neo-marxisták, téridő-szakadás, elnökválasztás, zsarolás, pornó, a folyékony karma nevű új energiaforrás és drog, mindezek persze kapcsolódnak egymáshoz. Annyi ötlet van belezsúfolva, hogy abból öt másik filmet lehetne forgatni.
Másfelől van egy olyan szál, ami utalások (akár más filmekre, történetekre, filmekre, zenékre), apró gagek, visszacsatolások, kemény társadalomkiritika, irónia, cinizmus, gúny, sötét komédia, emberi drámák szövevénye, ezek még jobban igénybe vesznek, mint a furmányos történet. Külön felhívom a figyelmet az olyan apróságokra, mint a Hustler reklám a tankokon vagy az US-IDENT főnöknőjére. Világvége sponsored by Coca-Cola.
Talán ennyiből már lejön, hogy nem akármilyen filmmel van dolgunk. A Southland Tales időszerű apokaliptikus látomás, amely fekete humorba csomagoltan nyomja le a torkunkon mondanivalóját. Nem könnyű film, de garantáltan emlékezni fogsz rá.
Én azt mondom mindenki nézze meg!

dr. KJ: 9.5/10

2008-06-04 11:55




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr22502965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása