Monsters (2010)

Ritkajó csemegére hívta fel a figyelmem egy barátom, meg is néztem ma este a most nyáron megjelent Monsters című angol scifit. Egy évvel ezelőtt már a District 9 bebizonyította, hogy tehetséges és lelkes alkotókkal illetve egy korrekt forgatókönyvvel alacsony kötségvetéssel is lehet ütős filmet csinálni. Ez a film még továbbment ebben, ugyanis egy nagyon hangulatos scifi-szerűség ez, és mindössze 500 ezer dollárból készült. Ez kb a lehetetlen kategória, 100 millió forintnak felel meg a költségvetés, amiből még Magyarországon sem igen tudnak filmet készíteni, ha egynél több helyszín van és ki is kell fizetni az embereket. Szóval ezt egy überlelkes gárda rakta össze, és ez sugárzik és végig a filmről, ráadásul ennek ellenére, vagy akár emellett iszonyat profi is.

A történet röviden a következő: hat évvel ezelőtt a NASA idegen életformára utaló jeleket talál a Naprendszerben és útnak is indít egy szondát, hogy mintákat gyűjtsön. Ám az visszatértekor darabokra törik Mexikó felett. Onnantól a fél országot fura hatalmas polipszerű lények kezdik ellepni, és kialakul a fertőzött zóna. Itt találkozik össze egy amerikai lapkiadó csini lánya ill fényképésze, akinek az a feladata, hogy a lányt visszajuttassa az Államokba a lezárt területen keresztül. Közben persze bepillanthatunk a mexikói életmódba, ami nekünk tök izgi, meg aztán látunk pár mexikóit gyilkolászó idegen lényt (persze nagyrészt este ködben, de sebaj, ez is izgi) és ráadásul a szereplők is annyira életszerűek és rendben vannak, hogy még azon is lehet izgulni, vajon összejönnek-e, pedig én már vagy 20 éve lecuccoltam a pretty womanről.
 
Hát ugye érezni hasonlóságot a District 9-nal, és biztosan hatott is erre a filmre. Ám ez semmiképp sem akciófilm, sokkal inkább road movie, a két tök szimpatikus főszereplő pár napos utazása egyre mélyebbre ebbe a fura világba.
 
Már a költségvetés miatt se nagyon várjunk viszont tömegesen rohangászó idegen lényeket (azért van benne pont elég), sőt a helyszínek nagy részén engedély nélkül forgattak, ám a teljes 90 percben olyan kellemes hangulata van a filmnek, ami ezek szerint úgysem csak pénz kérdése.
Amúgy sajna magyar bemutató egyelőre nem nagyon várható.
 
Dr. Z: 8/10
 
Na, nagy nehezen találtam egy trailert hozzá, ami nem amcsi akciófilmnek akarja eladni, hanem átad vmit a jellegéből.

dr. KJ: A hangulat és a megvalósítás fasza, kár, hogy túl sok a romantika. A sztori sem túl eredeti és túl lassú is. Lehetett volna ez telitalálat is, de nem lett az. 7/10

2010-11-08 09:35




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr652432577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2010.11.09. 13:47:25

@efes: Nagyon szívesen. Amúgy KJ hozzáfűzéséhez annyit még, hogy a kolléga gyilokakciót várt (mint még oly sokan az amcsi trailer láttán), ahhoz képest tényleg rominak és lassúnak tűnhet.
süti beállítások módosítása