District 9 (2009)

Kezdjük azzal, hogy amint bemutatják (szept. 24.) mindenki menjen én nézze meg!
Régi nyavalygásom, hogy nem csinálnak sci-fiket, ezért most kivételt teszünk és mainstream filmet ajánlok nektek. Ez a film nagyon jó sci-fi, mert pontosan azt teszi amit kell neki: a sci-fi körítésben mutat be és tesz érthetővé nagyon is valóságos társadalmi jelenségeket, jelen esetben a rasszizmust. Neill Blomkamp Dél-Afrikában az Apartheid idején nőtt fel, 2005-ben egy rövid filmben (itt megnézheted) dolgozza fel az gyerekkori élményeit. Peter Jackson azt kérte Blomkamptól, hogy rendezze meg a Halo videojátékból készült filmet és kap 30 millió dollárt, amit arra költ amire akar. Ebből a 30 mihályból készült a District 9.
A történetet nyilván nem fogom lemondani. A főszereplő lehengerlő, a látvány beszarás, nem is értem, hogy 30 misiből hogy hozták ki. A hangulat pedig csak a legjobb sci-fikhez mérhető. Metaforikusan értelmezve a rasszizmust egészen megdöbbentő módon ábrázolja, mondjuk mikor egy néger csávó azt mondja hogy: "Nade ők mégse emberek, nem mehetnek akárhová."
Nem ömlengek tovább főleg mert a D-9 nem tökéletes film, egy csomó sablonos, közhelyes, amerikai nyáladzást is beleírtak, és de nem ez a lényeg. Nem kell tökéletesnek lennie ahhoz hogy üssön, és valahogy az amerikaiak torkán is le kellett szuszakolni, úgyhogy lesz akció, főhős, és talányos ending, de ez ne zavarjon. (Ez a film egyébként eléggé hasonlít az Alien Nation című sorozatra, dehát tudjuk, hogy nincs új a nap alatt.)
A D-9 csak a legjobb sci-fikhez mérhető, NÉZZED MEGFELE! kategóriájú film, úgyhogy nézzed megfele!

dr. KJ: 9/10

KM: Valóban nagyon érdekes film több szempontból is, az, pl ufó témában ál-dokumentumfilmet csinálni azért elég komoly ötlet, ezt szinte hiteles formában előadni meg kimondottan durva. Idáig az ufó az a távoli, ismeretlen, általában veszélyes, de mindenképp nagyon másmilyen lény volt, erre ez a film az ufó-témát lehozza a sci-fi témából a szocio-dráma szintjére, mindezt az apartheid-rendszerrel megspékelve. Kb. annyira fura is a film, mint amennyire ezek alapján hangzik, viszont ennél azért jobb, de azért persze nehéz dolog úttörőnek lenni, ezalól ez a film se kivétel, maradtak benne lukak bőven, ezért csak 8/10.

2009-09-10 11:45




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr651372747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2009.09.16. 13:12:28

Nagyon fasza kis film ez valóban. És noha van benne egy amerikás nyálszerű vonal, de engem inkább egy fasza japán animére (mondjuk egy cowboy bebop részre, nemtom miért) emlékeztetett hangulatban és történetvezetésben (meg a szükséges nyáltermelésben). Szóval nagyon profi és szórakoztató film, a dokumentumfilmes elemek nagyon jól be vannak illesztve (kb áldokumentumfilmnek indul és csak finoman lép át szokásos keretek közé), a főszereplő csákó szerintem kurvajó, ahogy a "jellemfejlődésben" (vagy mi) végigmegy. És a cga is meglepően profi, sok 100millás hollywood produkciót leköröz a valóságszerű idegenekkel. Szóval 9/10 simán.

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2009.09.19. 19:04:35

Nekem amúgy az utolsó kép iszonyú ismerős vhonnan, a beállítás meg az egész. Azóta ezen töröm az agyam, hogy láttam-e már ezt valahol.. Másnak nem rémlik?? Mondjuk anime, vagy vmi amcsi cucc?

parararam 2009.10.10. 09:29:30

kicsit késve, de csekk:
www.multinationalunited.com/
www.d-9.com/

érdemes kihagyni a videót és kicsit körülnézni. :-)

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2009.10.12. 14:26:32

Valaki dicsérje meg sürgősen azt a kurva shortcut ikont... Iszonyat menő lett, khm

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.10.12. 15:54:18

valami döbbenetes lett, tényleg, órák óta keresem a szavakat.
Viszont arra nem jöttem még mindig rá, hogy mit kell nézni.
süti beállítások módosítása