Repo Men (Végrehajtók; 2010)

Ez lehetett volna az év filmje: a sztori akció, sci-fi és anti-utópia keveréke, Jude Law és Forest Whitaker, sőt RZA, a szép csaj Alice Braga, elméletben minden meg lett volna egy 9-10-es eredményhez, aztán mégse.
A Repo Men leginkább tisztelgés a műfaj előtt: felbukkan a Menekülő ember, a Gattaca, a Szárnyas fejvadász, némi Mátrix, a THX 1138, sőt, az ominózus kalapácsos ütés-verés az Old Boy-ból, meg még sok minden más is, arról nem is beszélve, hogy 2008-as Repo! The Genetic Opera című horror-sci-fi musical kisértetiesen hasonló történetre épül, WTF? Ez még nem is lenne baj, a probléma inkább a klisés fordulatokkal és azzal, hogy egész egyszerűen a sztori nem tölt ki két órát.
Pár mondatban leírható a történet: a nem túl távoli jövőben mesterséges szerveket építenek be mindenkibe, persze kibaszott sok pénzért, leginkább hitelre. Márpedig ha nem tudod fizetni mondjuk a májadat, akkor jönnek a behajtók és kivágják belőled oszt nézhetsz. Ennél nem sokkal bonyolultabb a dolog, persze nem mondom tovább, a lényeg, hogy az "uncut" verzió igazán véres és erőszakos, Blade Runner hangulatú CG-vel, sok fura zenével nyakon öntve, heppiend nélkül, Sponsored by Volkswagen Tuareg (de tényleg, rég láttam ilyen súlyos product placementet filmben).
Szóval sötét atmoszférájú darabolós sci-fi akció ez, homage jópár film előtt, jó színészekkel, kiomló belső szervekkel, összeségében a b-kategóriát felülről súroló cucc. Persze az anti-utópisztikus elemek akár el is gondolkoztathatnak, kb. mint a 80-as évek néhány akció mozija (pl. They live).
Hideg szódával AJÁNLOTT!

dr. KJ: 7.2/10

2010-07-13 10:51




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr302148561

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Repo Men 2010.08.13. 11:59:01

Alapsztori: A jövőben mesterséges szerveket vásárolhatunk magunknak, ám ha nem fizetünk, szépen visszaveszik őket tőlünk. Hősünk is ezzel foglalkozik, aztán műszívet kap, de fizetni persze nem tud, így szembeszáll a rendszerrel.Húzónév: Jude Law, Fores...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2010.07.14. 09:27:37

ez a film nem rossz, csak olyan cuccot nyomtak a készítők a gyártás alatt, amilyet én nem is próbáltam, és ami nélkül egy zavaros, agressziv trutyi lett az egész. tipikus példája annak, hogy lehet jó alapanyagból, jó színészekkel fost gyártani.

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2010.07.16. 12:33:12

Én is megnéztem, elég kényelmetlen cucc volt, nem tom azt mondani, hogy rossz, de jól sem esett.
Amúgy meg érdekes, milyen hatása volt Monty Pythonnak a készítőkre. Film elején egyből eszembe jutott az a mókás jelenet, amikor John Cleese-ék egy családhoz becsöngetnek és vmi szerződésre hivatkozva kipakolják apu belsőségeit. Itt is van:
www.youtube.com/watch?v=aclS1pGHp8o

Aztán amikor Jude beköltözik Foresthez, nekem úgy tűnt, pont ezt a jelenetet nézik pár pillanatig TVben. Ez amúgy respekt.
Azt meg spoiler miatt le se írom, hogy a film vége melyik Gilliam-filmre emlékeztet elég erősen...

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2010.07.20. 09:37:04

@Dr. Zabicsek: ez is meg a Mr. Nobody is gyakorlatilag intertext filmek, összemixelése mindannnak, amit a rendező vagy a forgatókönyvíró szeret. a Monty Python szép találat, a Brazil nem különben.
ki mit talált még benne? :D

*Almácska* 2010.08.23. 17:58:24

a film, aminek semmi értelme sincs. annyira rossz, időpocsékolás volt megnézni, de megcsinálni is. a zenék jók benne, de elég lett volna cd-n kiadni, oszt csókolom.
süti beállítások módosítása