THX 1138 (1971)

Lukács Gyurit (höhö) azt hiszem nem kell senkinek bemutatni, még aki nagyon akarta se tudta a filmjei körüli hajcihőt kikerülni. A Star Wars a popkultúra egyik szimbólumává vált.
A THX 1138 egy korai vizsgafilmjének a hosszú változata, és a Star Wars-hiszti előtti munkája.
(A THX nevet egyébként sokan ismerhetik a (házi)mozi hangrendszer-szabvány révén, ami innen kapta a nevét.)
A film anti-utópia a javából, egy totális kontroll alatt tartott társadalom rémlátomása. Sok szempontból Orwell 1984-e és Aldous Huxley Szép új világának összegyúrása, némi extrával (az 1984 előtti filmről van szó egyébként, mert az, -ki gondolná- 1984-ben készült). A történetet nem is gyurmázom most, elég annyi, hogy minden van, ami kell egy anti-utópiához: a szerelem bűn, mindenki drogok hatása alatt robotol, elnyomás, erőszak, arctalan hatalom, rettegés, totális megfigyelés, stb.
A THX nem kifejezetten jó film, de azért hozza a hangulatot, bár néhol feleslegesen lassú, és a lucasi nyáladzás is fel-fel bukkan néha.
Időszerűsége minden anti-utópiának van, (mégha nem is ez a legjobb köztük) és elgondolkodtató, hogy mi minden valósul(t) meg ezekből.
AJÁNLOTT!

dr. KJ: 7.4/10

2008-05-18 16:00




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr41475161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása