Hotaru no haka (Szentjánosbogarak sírja; 1988)

Az animéről mindenkinek a nagyszemű lánykák és a hosszúlábú fiúcskák sematikus karakterei, jobb esetben a Ghost in the Shell jut eszébe. Pedig van egy pár olyan anime is, amik sokkal közelebb állnak az európai felnőtteknek szóló animációs filmekhez mint mondjuk a Dragon Ballhoz. A Grave of the Fireflies is ilyen komoly cucc, történetét és hangulatát tekintve pl. a Persepolishoz vagy a Libanoni keringőhöz mérhető.
A film Akiyuki Nosaka japán író önéletrajzi regényéből készült és szerintem a valaha készült egyik legsúlyosabb háborúellenes mű. A gyerekek szemszögéből ábrázolt animációs film a második világháború érthetetlen és nyomasztó hangulatát elképesztő erővel adja át.
A főszereplő kisfiú (tulajdonképpen Nosaka maga) és kishúga elvesztik szüleiket Kobe bombázásakor és távoli rokonokhoz kerülnek. A rokonok kiutálják őket és a két gyerek végül egy barlangba költözik. Mindketten éheznek, pedig a fiú mindent elkövet, hogy kishúgát megóvja...
A Grave of the Fireflies szívtépően szomorú már-már a giccs határát súrolóan szép film. A Ghibli stúdió rajzolta gyönyörű képek és a történet sötét hangulata az általam valaha látott legjobb japán filmek közé emeli. MINDENKÉPPEN NÉZD MEG!

dr. KJ: 9/10

Dr.Z.: Tényleg súlyos film, elég megrázó. Itt is igaz az, hogy a japánok simán csinálnak olyan rajzfilmet, ami nálunk élőszereplős filmként képzelhető el. De működik nagyon. 9/10

2009-09-20 08:00




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr931393134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HelloJozsi 2009.09.21. 22:00:17

Szerintem megérdemli ez a 10/10 -et is !
süti beállítások módosítása