Vals Im Bashir (Libanoni keringő; 2008)

Gyönyörű animációs filmben feldolgozni az 1982-es libanoni-izraeli háborút nem egy átlagos ötlet az biztos. Méghozzá a író-rendező Ari Folman barátai és katonatársai visszaemlékezései alapján találja meg újból saját emlékeit 1982 történéseiről, amit az agya inkább kitörölt volna. Mivel mindannyian részt vettek a háborúban, a film tulajdonképpen egyfajta biográfia, viszont az egész egy furcsa, kevert technikájú vektor-3d-2d módszerrel van megrajzolva, amitől az egész álomszerűvé, "mozgó emlékképpé" vált. Pedig nem álom ez, hanem már-már dokumentfilm-szerű feldolgozása fiatal katonák szemszögéből az érthetetlen háborúnak.
A film elképesztő látványvilágával, erős, tapintható hangulatával és komoly mondanivalójával messze kiemelkedik az háborús filmek közül. Mivel sem politizálni, sem spoilerezni nem akarok, legyen elég annyi, hogy ezt filmet mindenképpen nézze meg mindenki. A "modern" háborúkról többet mond el, mint bármilyen másik film, a harcok értelmetlenségéről és érthetelenségéről pedig legalább olyan erős képet fest, mint az Apokalipszis most.
Nehéz, gyönyörű film, amely minden érzékszervednek és az érzelmeidnek is mondani tud valamit. MINDENKÉPPEN NÉZD MEG!

dr. KJ: 9/10


Waltz With Bashir UK Trailer
Uploaded by gsides. - Classic TV and last night's shows, online.

2009-05-02 11:08




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr271098476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.05.02. 13:22:32

jé, erről még nem írtunk? pedig fura egy film, sok szempontból.

amollin 2009.08.03. 21:52:24

Hajnali bebaszott állapotomban néztem meg, kb. alig láttam a monitort, de annyira lekötött a film, h sztem nem is pislogtam. Egyszóval: kurvajó!

sorica123 (törölt) 2009.10.04. 21:45:14

egy fél centiszer centis képecske volt belőle egy darabig a tacepaómon, pont mikor kijött. Azóta se láttam, de készülök rá.
süti beállítások módosítása