Factotum (Tótumfaktum, 2005)

IMDb

Charles Bukowski Factotum című írásából rendezte Bent Hamer (ismerős lehet innen is). A Matt Dillon által játszott Hank Chinaski az író alteregója, így sok szempontból egyfajta önéletrajzi film is.

Hagyományos értelemben vett történetről nincs itt szó. Chinaski meg nem értett író, alkoholista, csóró, szerencsejátékos, életművész és szerencsétlen nyomorult egy személyben. Az ő vergődését követhetjük egy darabig. A film elképesztően nyomasztó, bár nincs híjján a humornak és az öniróniának sem. Az alkoholizmus mocsara azonban mindig visszahúzza, és ettől válik igazán fojtogatóvá. A női szereplőkről nem is beszélve: a Lili Taylor alakította alkesz félkurva szerető azt hiszem minden idők egy legdurvább antihősnője. Chinaski/Bukowski igazi lúzer, aki mégsem adja fel az írást. Több száz munkát kipróbál, de persze mindent elbasz. Dillon zsír Chinaski szerepében, abszolút hitelesen hozza a figurát.

A film keveset moralizál, és ez előnye, pedig van itt mondanivaló bőven. Bukowski meg nem értett írásai manapság már klasszikusok, rengeteg íróra és művészre volt hatással, szerencsétlen élete azonban riasztó példa.

Ritka nyomasztó, de remek film, ha nem vagy depressziós/öngyilkolós fajta, akkor ERŐSEN AJÁNLOTT!

dr. KJ: 8.5/10

2008-06-29 20:20




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr96545079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása