Salmer fra kjøkkenet (Dalok a konyhából; 2003)

Magyarul a film Dalok a konyhából címmel futott, jó magyar címadási szokásként utalva valami másik, ismertebb (jelen esetben a Dalok a második emeletről című) filmre, csakhogy ennek a filmnek semmi köze ahhoz a nyomasztó borzasztóhoz, ez bájos meg szórakoztató, amennyire csak egy nagyrészt kétszereplős skandináv film lehet.
A háború után vagyunk Norvégia és Svédország határvidékén, ahol egy piackutatócég rákattant arra, hogyan lehet egy konyhát úgy berendezni, hogy a lehető legpraktikusabb legyen, a lehető legkevesebb mozgással lehessen mindent elérni. Ennek megkutatásásra legjobb módszernek azt találták ki, hogy egy csávót beültetnek a konyhába aki jegyzeteli serényen a történéseket, hogy aztán az adatokból kialakítsák a tökéletes konyhát. De persze minden piackutató tudja, hogy ezt csak úgy lehet objektíven mérni, ha nem befolyásolja az ottani viszonyokat, így a megfigyelő nem léphet kapcsolatba a megfigyelttel, mert az adat torzul, de képzeljük el, hogy egy ronda öltönyös fickó ül a konyhánkban egy hülye magas székben, és próbáljuk ezt kávéfőzés közben nem észrevenni, naigen, nem könnyű szitu, nem is igazán működik itt sem.
A film a skandináv kockaságot, precizitást és távolságtartást és picit a nacionalizmust figurázza ki nagyon bájos módon, és hogy olvadnak fel a korlátok két ember között, akik közé mesterséges határokat építettek, mindezt tényleg nagyon élvezetes és szórakoztató módon, biztos ijesztőnek tűnik így elsőre, de ne tessék megijedni, aki bírja az abszurd humort, annak ezzel sem lesz baja.
imdb

KM: 8,1/10

2008-05-17 11:49




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr97473717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása