Die Welle (A hullám; 2008)

Kakával és nejével, Kakánéval plusz Vezérnyúl kolleginával megnéztük a német filmgyártás eme új darabját és meglepő módon nem volt rossz. Az 1988-as könyv alapján (ami pedig The Third Wave nevű szociológiai kísérlet alapján készült) készült film a náci/fasiszta témát járja körül, viszont legalább érdekes oldalról, gimnazista diákok szemszögéből a jelenben.
Adott egy egyébként punk beállítottságú fiatal tanár, Rainer (Jürgen Vogel) aki gimnazista diákjainak természetesen az anarchiát szerette volna bemutatni, de aztán épp az ellenkezőjét, az autokráciát kapja feladatul. Rainer nem kispályázik és a gyakorlatban mutatja be az autokráciát, és szépen végigmennek a lépcsőkön: adott a karizmatikus vezető (Rainer), egységet kovácsol (ez először az osztály, később már sokan mások is) és egyenlő lesz a csoporton belül a török bevándorló és a szőke árja viszont szépen kirekesztenek mindenki mást, saját köszönésük és egyenruhájuk lesz, a graffitis kis faszok szétbombázzák a "jellel" az egész várost, a libsi/lázadó gyerekek maguktól átmennek inkább a másik csoportba, amit viszont egy vén fasz tart és mindenki átaludja az anarchia előadásokat. Nem is mondom tovább, egy-két béna dologtól eltekintve az egész hihetően van felépítve, hiszen képlékeny gimisekről van szó akik kaphatóak az eszmére. Raineren pedig átcsap a Hullám, mert nem veszi észre milyen erőkkel játszik.
Hiteles a mai német fiatalok életkörülményeinek bemutatása, csapatják apu/anyu fasza verdájával, drogoznak, buliznak és basznak (a germán rap nagyon vicces, ajánlom), se jövőkép, se érdeklődés, lebegés a jóléti társadalomban. Szóval nem rossz kis film ez, eltekintve a túlzásoktól. Mindenkinek AJÁNLOTT, politikai nézetektől függetlenül.

dr. KJ: 8/10

KM: 8/10, tetszett, csak a katarzis után be kellett volna fejezni, az utolsó 2 perc tök fölösleges, és nyálas volt.

2009-04-08 11:48




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr861053532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.04.08. 20:39:25

"megnéztük a német filmgyártás eme új darabját és meglepő módon nem volt rossz." -> Szerintem a mai német filmgyártás ha nem is mindig hibátlan, de szinte mindig figyelemreméltó produkciókkal áll elő. Már régen nem arról van szó, hogy najó, Fassbinder-Schlöndorf-Herzog, meg idióta limonádék és szánalmas barkácskrimik, hanem fiatal, németesen romantikus alkotók izgalmas, és a lényeg: aktuális alkotásai születnek ott. Mint ez is pl. Nem hibátlan, didaktikus is, mégis azt mondom: osztályfőnöki órákon kell vetíteni.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.04.08. 20:45:01

Erős, színvonalas mainstreamet nyomnak, relatíve erősebbet, mint Hollywoodban. Ebben benne van az is, hogy az új német film nem igazán egyéni, kísérletező. Viszont aktuális, hiteles és erős, gondolom, népszerű is.

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2009.04.08. 21:52:45

@efes: a mások élete és egy-két régi (fuss lola, ilyesmi) jut csak eszembe jó germánból. mondasz még fasza német filmeket? szívesen pótolom, biztos kimaradtak, ezért a szkepticizmus.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.04.09. 14:03:35

@dr. K. J. phd.: most megy a moziban a baader-meinhof csoport.
georg schnitzler - tűz esetén (ez is terroristásos)
akkor a hitleres film, a bukás. vagy a sophie scholl.

hans weingartner - edukators
chris kraus - 4 perc
ezeket láttam az elmúlt fél évben (a bukás és sophie scholl kivételével), nem mondom, hogy falnak-menős hűde filmek, de hogy tisztességesen megcsinált, jószándékú filmek, azt igen. és ami a fontos, hogy aktuális fiatal-témában nagyon jól és hitelesen szólnak. ja, most megy a berlin calling is, ami szintén német, ilyen technós, trainspottingos, szintén figyelemreméltó mozi.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.04.09. 14:07:02

Az osztrák Ulrich Seidl filmjeit ajánlom, ha valóban provokatív brutáliát akarsz. Na azok sanszosan csapják ki viszont a biztosítékot..:)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.04.09. 14:08:24

@efes: Jó volt most a Titanicon a Csontdaráló is, ami szintén osztrák. Groteszk krimiszerűség, néhol frenetikusan vicces.

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2009.04.09. 15:50:13

@efes: igen a baader-meinhofot már kinéztem, jóhogy mondod. közbe eszembe jutott az experiment is, az se volt rossz, arról írtunk is.
a berlin calling kisértetiesen hasonlít a holland 96-os Wasted/Naar de klote!-ra (nálunk extrémek címen futott hehe)
a hitleres cuccokra nem izgulok túlzottan de a többit megvizsgálom! ja és az osztrákok nem érnek! :)

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.04.09. 15:59:55

osztrákban ott a Haneke is, azért a zongoratanárnő vagy a swimmingpool nem volt rossz, a Lé és a Lola után volt egy bájos mesefilmje Tom Tykwer-nek a Harcos és a hercegnő, és mellesleg a párizsos rövidfilmesben is rendezett egyet, a Kebab Connectionről már esett itt szó. Szóval ezért vannak, és a Good by lenin fel sem merült még, pedig az k-europid alapfilm.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.04.09. 19:58:28

@dr. K. J. phd.: jajj, pedig a Sophie Scholl nagyon édes...

@kakamátyás: Haneke, persze. Seidl amúgy dokumentumfilmes, de nem az a Sára Sándor-féle 20 órás beszélő fejek.

Tom Tykwer nem jutott eszembe, de most nézem: ő rendezte a Parfümöt.. de ami a kurva jó tőle, az a Heaven.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.05.02. 19:29:44

megnéztem a heavent, és tényleg kafa, ritka elbaszott egy szerelmi történet.
süti beállítások módosítása