Legend (Legenda; 1985)


Következzék egy igazi kis fantasy gyöngyszem most, a nagymester Ridley Scott rendezte, méghozzá a szerintem legjobb időszakában. Ez a harmadik filmje ebben az elég ütős kis sorozatban: Alien (1979), Szárnyas fejvadász (1982) és végül a Legenda (1985). Pár évre rá pedig jön majd a Fekete eső, Thelma és Louise aztán az 1492. Ez a kis lista már önmagában elég impozáns életművet mutat fel, hiszen a fenti filmekből nem egy lett igazi kultfilm, pedig majdnem mind más műfajban készült. A Legenda itthon valamiért nem túl ismert és tagadhatatlanul kilóg kissé a mezőnyből, talán fantasy-mesefilm jellege miatt. Oszkárra azért ezt is jelölték.

A történet röviden: van egy erdő, amit mindenféle mesebeli lények laknak, elfek, manók, démonok. Itt élnek az Egyszarvúak is, a természet legtisztább, csodás teremtményei.
Egyelőre minden csupa idill. Ám a Sötétség Ura egyre erősebb, és tervét, hogy Örök Éjszakát hozzon a világra, már csak az Egyszarvúak léte akadályozza. Így gonosz csapdát állít nekik, melyben akaratán kívül felhasználja a szép szűzet, Lily hercegnőt. Kezd minden rosszra fordulni, de Jack, az ifjú hős felveszi a harcot a Gonosszal.

Szóval ez egy igazi klasszik mesefilm, mely néhol bájos, néhol kedves, sokszor vicces és a végefelé kifejezetten súlyos is tud lenni. A rendező szokása szerint jól tartja az arányokat és adagolja a helyzeteket, de itt talán nem annyira  egyértelmű, kiknek is szól a film. Gyerekfilmnek néhol túl brutál, idősebbeknek néha  csöpög. De mindenképp kellemes  filmélmény.  A figurák és különböző élőlények nagyon el vannak találva, a Sötét Nagyúr pedig olyan jól néz ki, hogy azóta is alap a Sátán ábrázolások közt. Őt egyébként Tim Curry játsza, de nem felismerhető a vastag maszk mögött.
További főszereplők még Mia Sara Lily hercegnőként - szép lány igencsak-, illetve a híres-neves Tom Cruise, aki ekkor még csak 23 éves. Ez még bőven a preszcientó korszaka, de sajnos ő nekem rontja az összképet, sose szerettem, tán mert én mindig csúnya gyerek voltam, ő meg olyan tökélyes, hogy az már zavaró.
De a film az fasza így is, aki szereti a mesefilmeket, az nézze meg nyugodtan.

(Amúgy a filmnek van egy 90 perces eredeti verziója, de azóta megjelent egy rendezői változat is, ami 113 perces (ezt még nem láttam). Illetve külön érdekesség, hogy a 90 percesnek is van olyan verziója, aminek a zenéjét Jerry Goldsmith írta, és olyan, ami alatt a Tangerine Dream fut. Szóval nagy a katyvasz.)

Egy ütősebb rész, kicsit tán spoileres, de igazi kedvcsináló:


Dr.Z: 7,5/10

2008-06-08 19:00




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr43510005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása