Beépített hiba (Inherent Vice; 2014)

inherent-vice-54976dbf8b2d8.jpg
Szörnyűséges időket élünk, a sorozatok teljesen átvették az uralmat: egy Mr. Robot-szintű sorozatban több kraft van mint a 10 átlagos hálivúdi filmben. Nehéz is a moziba:be dolga, mert egész egyszerűen nem tudunk nektek miről írni. Persze lehetne régi cuccokról, de azt max újranézéskor érdemes arra meg kevés az idő és a kedv is. Néha persze felbukkannak azért érdekes dolgok, ilyen az Inherent Vice is.
Thomas Pynchon könyveiről, a kortárs amerikai irodalom egyik legfurább betyárjának agymenéseiról sok-sok elemzés született. A különböző irodalmi újságok és portálok ilyesmiket írnak róla: "szövegfraktálok nagymestere", "utánozhatatlan pynchoni gondolatfutamok", "posztmodern legenda" stb, és nem túloznak. Könyvei komplexitása olyan mértékű, hogy külön Pyncon wiki foglalkozik az (kereszt-)utalások, intertextek és mindenféle egyéb elrejtett vagy direkt szövegek felkutatásával és elemzésével.
Egy ilyen könyvből filmet forgatni elég merész gondolat, bár az igaz, hogy ez a könyve sokkal könnyebb cucc, mint pl. a Súlyszivárvány vagy A 49-es tétel kiáltása. Paul Thomas Anderson rendező (Boogie Nights, There will be blood, The master) viszont elég vagány csávó volt ahhoz, hogy belevágjon és érdekes módon nem is bukott bele.
A remek hangulat, zenék és képek nem lennének elegek a pynchoni világ megteremtéséhez, ezért kell hozzá Joaquin Phoenix is, aki tökéletesen belebújik a Doki, azaz a marihuánafüstbe burkolózó magándetektív bőrébe. Nameg a mellékszereplők garmadája Benicio Del Torotól és Eric Robertstől, Reese Witherspoonon és Owen Wilsonon át Josh Brolinig mind hozzátesznek egy-egy darabkát a Nagy Katyvaszhoz.
Nem akarok és nem is tudnék a sztoriról mondani semmi értelmeset, mert ezt a filmet (és persze a könyvet is) nektek kell végigrágni és megérteni. Az biztos, hogy nem lesz könnyű, viszont annál viccesebb és szórakoztatóbb! Ja és remek csöcsök és punik is lesznek benne! Izé, szóval:
NÉZZED MEGFELE!

dr. KJ: 8/10

2015-09-29 07:17




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr337843364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2015.09.30. 09:17:36

hát izé, nem egy könnyű darab, valszeg ezért aludtam el rajta, és nem azért mert egy zavaros baromság.

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2015.09.30. 20:11:56

@kakamátyás: még az is lehet, hogy zavaros baromság, hiszen nem érteni :D
süti beállítások módosítása