Elegy (Elégia; 2008)

Az Elegy (elegy érted, höhö) leginkább a Jarmusch-féle Hervadó Virágokhoz hasonlít, úgyhogy jöjjön most ez, persze azért nem nyúlásról van itt szó, hanem inkább hasonlóságokról, legalábbis főszereplő szinten mindenképp. Remek színészek vannak benne (Ben Kingsley akit szeretünk és Penélope Cruz akit szintén nem kell bemutatni) és a sztori is fura (Philip Roth Kepesh-triológiájának harmadik kötétből készült, a Döglődő Állat (sic!) címűből) a női rendező pedig érdekesen fogta meg az egészet és melankólikus hangulattal borította be ezt a drámát.
A sztori egy öregedő Don Juan (Kingsley) késői, egyetlen  és elbaszott szerelméről szól. Kepesh professzor élete a nőnemű hallgatói levadászásából áll, elvállt, a fiával utálják egymást, van egy középkorú és egyedülálló szeretője akivel remekül elszexelnek ha épp nincs más (Patricia Clarkson) és a költő haverja akivel elfilozofálgatnak némi szesz mellett (Dennis Hopper). Ebbe a látszólagos nyugalomba és érzelmi elkötelezettség nélküli, kiüresedett életbe robban bele a Consuela (Cruz) aki megtanítja az eddig nem is ismert fájdalomra és a boldogságra Kepesh-t.
Nyilván nem egy akciómúvi ez, hanem egy lassú, erős hangulatfilm. A színészek szuperek, a képek szépek és melankólikusak. Se happyend, se túlzásba vitt romantikázás nincs, sikerült elkerülni az ilyen típusú filmek nagy hibáit, pl. a hatásvadászságot és túlzott nyomasztást is. Szóval megfelelő hangulatban, egy pohár borral érdemes nekilátni: ERŐSEN AJÁNLOTT!

dr. KJ: 8/10

2009-12-05 08:05




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr871572254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Loop · http://www.autostat.hu/ujdonsagok 2009.12.05. 15:00:38

erről már hallottam. meg is akartam nézni, de elfelejtettem... asszem megvan az esti program
süti beállítások módosítása