Монгол (Mongol; 2007)

Minden nép elkészíti előbb-utóbb saját hősi meséit vagy eposzait, volt itt már japán, kínai, kazah, stb. Most Mongólia volt soron, és ha mongolok, akkor vagy kefír, vagy Dzsingisz kán, de persze az igazi, nem a germán diszkó, höhö.
Egy hősi eposzhoz a következő dolgok kellenek: legalább 1 db hős + legalább 1 db hősnő, 1 kb. ezer éves nemzeti legenda (az amerikaiak ezért bukták, max. az indiánok csinálhatnak, hehe), gyönyörűen fényképezett egzotikus tájak, fura zene, katarzis. A recept a mongoloknál tökéletesen bevállt, mert jó filmet csináltak. Temudjinnek azaz Dzsingisznek nem volt könnyű élete, legalábbis a film szerint, mert fingom sincs, hogy a valóságban milyen ember lehetett. Már gyerekkorában sokat szenvedett, apját, aki kán volt, megmérgezték, családját kisemmizték, őt magát pedig rabszolga sorba vetették. Később elrabolják a feleségét, őt magát hátba lövik nyillal, több mint egy évig várnia kell a bosszúra. Testvére segítségével kiszabadítja szerelmét, aki végig mellette áll gyerekkorától fogva. Ekkor kezd megmutakozni a későbbi nagy vezér, az emberek testvérétől átállnak hozzá. Ebből persze testvérviszály lesz, testvére ezúttal legyőzi, Temudjint eladják Kínába rabszolgának. Egy szerzetes segítségével üzen feleségének, aki a sivatagon átvág érte, testét fizetőeszközként használva. Kiszabadítja  Temdujint aki innentől összekapja a mongol hordákat, legyőzi testvérét de nem öli meg, bosszút áll a kínaiakon, megőrzi viszont a kolostorokat, stb.
Jó kis mese ez. Lenyűgöző képek, egy másik világ emberei és etikája. Az élet nehézségei és szarságai viszont -akárcsak a mi világunkban- itt is rendesen megkavarják a dolgokat, nincs jó vagy rossz, csak emberek és ettől emelkedik ki a többi eposz közül. NÉZZED MEGFELE!

dr. KJ: 8.3/10 

KM: ez itt a másik oldal, először is volt már itt szó a Nomádról, aminek sikerére való tekintettel, annak az előzményét mutatta be ez a film, weinstein bratyók és más külföldi népek nélkül, ennek megfelelően hiányozott belőle a dramaturgia és logikus történetvezetés, egy roppant hosszú szopizást láthaunk, melynek végén megszületik a Vezér, de hogy hogy, és mint, az nem derül ki, először van két 3 fős törzs, akiknek a sorsát láthatjuk, majd hirteten lesz belőle egy egész ejrópát letarololó óriási hadsereg, de a kettő közötti rész, ami pl a Nomádból kiderül, itt nem, szóval egy rosszul felépített, koncepciótlan izé a Mongol, pedig a téma tök jó, kár érte. 6/10


Mongol (2007)
Uploaded by Jolly-Joeker. - Full seasons and entire episodes online.
2008-12-18 12:30




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr75829657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2008.12.18. 14:19:35

Szerintem meg nem tudsz értelmezni más filmet, csak a megszokott dramaturgiákat, az ájrópai-ámérkiái sémákat. Ez egy előzmény, az embert mutatja, be akiből majd Dzsingisz kán lesz, és nem azt, ahogy mindenkit szétbasz.
Szóval nem véletlen, hogy nem tudsz mit kezdeni a keleti filmekkel se (pl. a japánok), mert más sémák alapján építkeznek.
Heads up, open your mind :D
süti beállítások módosítása