Tsotsi (2005)

Ez a film nagyon illik az utóbbi postok trendjéhez. Afrikai-gettós-bünözős-művészkedős, szóval elvileg minden meg van ahhoz, hogy a nálunk mostanában menő nyomorgó afrikai vonalon sok pontos legyen.

Dél-Afrika legnagyobb városában, Johanessburgban játszódik a történet. Erről a városról mindenekelött érdemes tudni, hogy amellett, hogy az egyik leggazdagabb és legfejlettebb városa Afrikának, a statisztikák szerint jelenleg itt a világon a legnagyobb a 1000000 főre eső gyilkosságok száma(pedig nincs semmiféle háború), megelőzve ezzel a folytonos listavezető Kolumbiát és Jamaikát(elbaszott országok korábbi rovatában az utóbbi nemrég szerepelt, tehát most már csak valami kolumbiai göngyszemet kéne találni). A rablásban és erőszakolásban sem kell szégyenkezniük az ottaniaknak. A fehér kisebbség egy fallal és rendőrökkel körbezárt negyedben, a több milliós fekete lakosság meg jó afrikaikhoz méltóan bádogházakban és nyomorban él.

A film főszereplője Tsotsi (ez a afrikaans-i szleng a "bünözőre") is egy átlagos helyi külvárosinak mondható. Reggel szépen felkel, kis bandájával bemetróznak a városba, majd ott jobb esetben csak rabolnak, rosszabb esetben meg is szúrkálnak valakit. Hasonlóan  épitő napjaikat kockázással, ivászattal és egyéb baromságokkal töltik, azonban egyik nap Tsotsi egy elit ház kirablásánal talál egy kisbabát, akit nem tud ott hagyni. Többet nem érdemes írnom a sztoriról, bár bejezhetném egy olyan fordulattal is, amit a televízió-újságokból lestem el: "és innentől kezdve Tsotsi élete 180 fokos furdulatot vesz...".

Ráncosnyakú: 7/10,

Sajnos a remek alapanyag ellenére a film nem lett túl ütős, de azért érdemes megnézni, márcsak azért is mert nagyon zúzós afrikai hiphop van benne (meg amúgy kapott egy oscart is, de azt ki nem szarja le).

2008-08-22 14:51




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr41627512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ráncosnyakú · http://mozibabe.blog.hu/ 2008.08.27. 15:13:35

Kedvers kollegák,
írjatok már basszátok meg! Ez 5 napja jelent meg!

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2008.08.27. 16:10:44

kedves ráncos, amint megcsináltam a szaros önéletrajzodat, máris hozzáfogok egy új posthoz

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2008.08.28. 12:05:54

5 napja? Hogy szalad az idő...
Akkor én is lassan

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2011.12.17. 21:30:03

Johannesburgban sem szeretnék élni (a film megnézése előtt sem akartam), átszellemült fiú közhelyes és kiszámítható fordulatokkal teli filmje, egyedül a zene az értékelhető meg a srác sírós tekintete tűnt jónak. 3/10 (a zene miatt).
süti beállítások módosítása