23 (1998)

Az milyen tagline egy német filmnek, hogy Illuminátusok, kokain, Commodore?
Tömören így írható le ez a fura cucc ami 1980-as években játszódik Hannoverben. Mivel igaz történeten alapul így kaphatunk némi izelítőt a hackerek és crackerek (a hacker a jó fej aki csak szól, hogy helló, lyukas a védelmi rendszeretek, a cracker meg betör, ellop, letölt, letöröl, deface-el stb.) korai időszakáról, a hidegháború számítógépes hadviselésének kezdeteiről.
A főszereplő srác Karl Koch (létező személy volt) lázadó tinédzserként él a 80-as évek forrongó Nyugat-Németországában. Tüntetések, RAF, idealista és kommancs fiatalok mindenfelé, hidegháború. Koch teljesen rákattan Robert Shea és Robert Anton Wilson könyv trilógiájára, az Illuminatus!-ra. Az összeesküvés elméletek már akkoriban is menők voltak, hehe. Fiatal és zavaros, komcsi-idealista agyában összekeverednek az Illuminátusok cuccai és a "tegyük jobbá a világot" tinédzser álma. A maga módszereivel harcba kezd az Illuminátusok ellen: előbb hacker majd cracker lesz belőle. Zűrös haverjaival megkeresik a KGB-t, hogy jó pénzért német és más számítógépes rendszerekbe törnek be. A dolog beindul, dől a lé, Koch kokainista lesz, totál szétcsúszik. Ő és haverja egy szál Commodore-al (persze nem C64, hanem valami Amiga lesz az, mondjuk egy 1000-es) és egy oldszkúl modemmel végig zúzzák az akkori szervereket...
Persze a sztori folytatódik és egyáltalán nem lesz vicces a dolog. Nyilván dramatizált változata ez a történéseknek, pl. nem hiszem, hogy ők találták volna ki a mai napig is használt phising-et, vagy a könyvtár-alapú jelszótörést, de azért sok érdekes dolog felbukkan. Pl. a Datex-P ami a mai internet egyik ősi változata, vagy a mai napig is létező, hackereket tömörítő Chaos Computer Club.
A 23 érdekes film, simán ERŐSEN AJÁNLOM mindenkinek, attól függetlenül, hogy mennyire ért a számítókhoz. Sőt, NÉZZED MEGFELE inkább!

dr. KJ: 9/10

Egy szám a Clock DVA-tól, amit neki dedikáltak:

2010-03-25 09:20




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr131865146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása