Adaptation. (Adaptáció; 2002)

Mi van akkor, ha egy őrült forgatókönyvíró elszabadul és minden szabályt áthágva ír egy filmet? Mi van akkor, ha ezt nem kevésbé őrült rendező meg is rendezi? Akkor ott Kaufman Jonze lehet a dologban.
Charlie Kaufman igazi nagykutya, olyan filmekkel maga mögött, mint a Being John Malkovich az Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Confessions of a Dangerous Mind stb. Spike Jonze hasonlóképp nagy csibész, videoklippek tömegei, a John Malkovich menet és az Adaptáció is az ő lelkén szárad. Ha ők ketten összefognak akkor ott furmányos film születik, az biztos.
Az Adaptáció Kaufman kínlódásáról "szól" amint megírja Susan Orlean Orchidea tolvaj c. könyvéből a forgatókönyvet. A film története gyakorlatilag tényleg ennyi: a művész bénázása, hogy megfogjon egy könyvet, adaptálja a vászonra, miközben ő maga teljesen szét van esve. A depressziós, zavarodott Charlie élete egy csőd, a nőkkel képtelen bánni és csak maszturbálni képes. A történet egy ponton átugrik az abszurditásba, Susan (Meryl Streep) drogos álszent gyilkossá válik a csodált írőnőből, Donald (mindkettőjüket Nicolas Cage játsza és jól, pedig utálom) a testvére meghal, John Laroche-t, az Orchida tolvaj főszereplőjét (akit Chris Cooper játszik, Oscarral is megdobták érte) megeszi egy krokodil, stb. A film a vége felé egyre zavartabb, elbaszott thrillerré válik, üldözéssel, gyilkossággal meg minden, egyfajta gúnyos arculcsapásául a hagyományos forgatókönyvírásnak.
Nagyon sok minden bele van gyömöszölve ebbe a fura filmbe, kezdve az alkotói munka gyötrődésétől a depresszión át a valóság és a forgatókönyv keveredéséig.  Drogok, remek színészek, elbaszott fura világ és hangulat. Mindenképpen érdemes megnézni, mert ritkán látsz ilyen intim, őszinte és a hagyományos filmektől távol álló furmányságot. Kösd fel a gatyád és NÉZZED MEGFELE!

dr. KJ: 8.2/10

2009-03-17 12:50




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr651007376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása