Waking Life (Az élet nyomában; 2001)

Richard Linklater fura vektorizált vizuális világát ebben a filmben kisérletezte ki először. A Scanner Darkly-ból pontosan az hiányzott ami itt erős: a rajzolt elemek rengeteget hozzáadnak a filmhez, kihasználta a lehetőségeket, amiket a Scannerben abszolút nem.
A Waking Life nehéz, néhol erősen zavaros, filozófikus mese egy fiúról, aki ébren álmodik és álmodja a valóságot. A film nagy része beszélgetés, súlyos dolgokat cincálnak végig, nincs is hagyományos értelemben vett történet: A fiú egy fura baleset(?) után átkerül egy félvilágba, ahol az álom és a valóság közti határ eltűnik. Utazik és a próbálja kideríteni, mi az álom és mi a valóság. Mindenféle népekkel találkozik, beszélget és agyal, kb. ennyi.
A film nagy értéke pont ez: nem hasonlít semmihez, nincs köze semmihez. Nem mondom hogy könnyű film, én se néztem végig egyben. A folyamatosan imbolygó, remegő, csúszkáló képek simán tengeribeteggé tehetnek. Ha azonban valaki nyitott a hagyományos filmektől teljesen különböző dolgokra, akkor érdemes megpróbálnia. A látványvilág pedig nagyon furcsa, ha másnak nem is, VJ-knek kötelező.

dr. KJ: 7.5/10

2009-03-05 11:31




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr35982732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.03.10. 14:51:34

megnéztem a wrestler-t, és azt kell mondjam, jobb mint a gettómillimos és a buttyon együttvéve, csak a miki nem oszkárkompatiblis, az a baj. Viszont annyira azért nem jó, hogy írjak róla ide, de lehet, hogy mégis.
www.imdb.com/title/tt1125849/

BF79 2009.03.16. 22:41:24

** SPOILER WARNING **

A WL azon ritka filmek egyike, amelyik a valós és kutatott Lucid Dream jelenséget állítja a film fővonalába (mert van ilyen, ha nem is olyan erőteljesen mint más filmeken). A filmben szó nincs az álom és a valóság határvonalának elmosódásáról, egyértelműen kiderül, hogy a főszereplő álmodik, ez többször is kimondásra kerül, a végén már a főszereplő által. Sőt a legvégén még az is kiderül, hogy nem képes felkelni, és az is, hogy ennek az oka az, hogy meghalt, illetve odáig valószínűleg komában volt (éppen a fent kérdőjellel említett beleset miatt).

A Lucid Dream kapcsán leginkább jellemző jelenet a lámpakapcsolós. A LD egyébként még a Vanilla Sky-ból (vagy annak spanyol eredetijéből) lehet ismerős, de ott eléggé kiragadták a jelentőségét a drámai hatás érdekében.

Remek film, négyszer-ötször is érdemes megnézni pár hetes közökkel. Arra ne várjon senki, hogy teljesen összeáll a történet (ezt is kimondják), de gondolatokat ébreszt, és közben szórakoztató is.

Nekem az egyik kedvencem.
süti beállítások módosítása