Subway (Metró, 1985)

Amikor a Kontroll-t bemutatták, egyből eszembe jutott a Metró, Luc Besson egy másik korai filmje, mert eléggé nyíltszíni nyúlásról van szó. Nem szégyen a mestertől nyúlni, gondolta Antal Nimród.
A film több szempontból is érdekes. Egyrész itt van a manapság már borzasztó ásványvízes reklámokból ismert, akkor még fiatal Christopher Lambert, alias Mr. Highlander.
Másrészt a ratyi 80-as évek remek lenyomata, béna ruhákkal, fostalicska zenékkel, elbaszott frizurákkal, Peugeot 205-össel.
A kölyökképű fiatal Fred (Lambert) punk-frizkóval csatangol a párizsi metró labirintusában. Fred hivatása szerint széfeket robbant, és így remekül elbújkál a metró furcsa világában anélkül hogy a zsernyákok elkapnák. Van némi szerelem, zsarolás, thrilleres/krimis szál, és sok-sok furcsa szereplő: a metró lakói, ándörgránd rockbanda, miegymás, nem is a történet itt a lényeg. Gyönyörűen fényképezett képek, egyedi atmoszféra, Besson korai filmjei közül ez az egyik legnézőbarátabb. Isabelle Adjani meg szép nő, csak kár az idióta frizuráért.
A lényeg, hogy a Kontroll nem véletlen nyúlta ezt az ismeretlenebb filmet, csak nem sikerült túl jól Antal kopija, de nem baj, inkább nézd meg az eredetit.
AJÁNLOTT!

dr. KJ: 7.8/10

2008-06-10 14:06




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr41512962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Real013 2008.06.10. 16:51:30

Kontrollnak meg ennek a helyszínen kivül kb.semmi köze egymáshoz, és szerintem a Kontroll mérföldekkel jobb, mint ez. :)

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2008.06.10. 20:20:50

na tessék itt egy kommentelő!
gondoltam, hogy némi Kontroll-fikázásra csak ír már valaki.
helyes, helyes, csak így tovább, több fikázást a blogra, és majd jönnek a kommentek is.

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2008.06.11. 00:21:43

Drukkolok én is. Amúgy tényleg van hasonlóság. És a Metró a tutti, hahahaha.
(Azért Kontroll se olyan rossz)

Real013GSF 2008.06.12. 14:46:16

Engem nem zavar, ha nem tetszett nektek a Kontroll, tehát nem a fika miatt írtam.:) Egyébként meg mindig olvasom a blogot, csak lusta vagyok írni.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2008.06.13. 11:14:16

jóvan, azért örülünk hogy olvasol, csak kellett valami visszajelzés, ezért volt a pici provokáció :)

nyerskutya · http://zenebona.blogspot.hu/ 2013.07.24. 14:43:21

Ez a bejegyzés rendben van, szeretem a Metrót, hangulatáért, stílusáért, ilyesmi, de a "ratyi 80-as évek" helyett pontosabb lett volna a 80-as évek ratyi oldala. Mert a nyolcvanas években nagy filmek készültek,pl. a Vigília, Vincent Wardtól, vagy a Wetherby, Hóvirágünnep, Fényévek távolában, és még sok más. A magyar filmnek is a mai napig a legerősebb időszaka volt, szerintem. A mainstream ebben az évtizedben is gagyi volt, mint ahogy ma is az. A Metró egyfajta egészséges átmenet, úgy gondolom. Valaki itt a Kontroll-t méltatta, na az a ratyi...

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2013.07.24. 15:56:01

@nyerskutya: nem a filmekre vonatkozott itt a ratyi jelző, hanem az évtizedre egészében :) a neon színekre, a borzasztó szintipopra stb. ez persze az én szubjektív véleményem, nyugi.
nyilván a nyolcvanas években születtek remek dolgok is, tehát ez csak afféle vicc:
"Jó, hogy vége a 60-as éveknek, és nem jön újra el."
süti beállítások módosítása