The Giver (Az emlékek őre; 2014)

thegiver.jpg

Az emlékek őréről kb. semmit se tudtam, láttam, hogy sci-fi, , , ide vele. Nem olvastam Lois Lowry könyvét sem (pedig 1993-as és sci-fiben erős a könyvtáram, valahogy kimaradt) szóval teljesen szűzen, előítéletektől mentesen láttam neki (azóta már elolvastam a könyvet). Bár nem nélkülözi az olcsó hatásvadászatot, a tini-nyavalygást () és a hállivúdi pátoszt (!), mégis egészen fura cucc lett belőle.
Már a műfaji besorolása is érdekes: tini-szocio-sci-fi, ejha! Szóval utópiában vagyunk - legalábbis először nagyon úgy tűnik, végre összejött a nyomorék emberiségnek a tutiság. Naná, hogy nem, viszont máshogy hibádzik és baszódik el a Giver Community-je mint mondjuk a 1984, a Szép új világ vagy akár a Brazil világa, ettől lesz érdekes az egész.
A pokolba vivő út jószándékkal van kikövezve - szól a mondás, na ide aztán remekül illik, mert a filmbeli Bölcsek olyan sikeresen kiirtották az emberiség rossz tulajdonságait, hogy a szerencsétlenekben semmi emberi nem maradt a végére.
Ajaj, moralizálás lesz itt kéremszépen, romantikusság (ami nincs is a könyvben) hatásvadászat, főgonosz (ami szintén nincs az eredetiben), nyavalygás és pátosz, a film mégis működik. Működik az eredeti könyv miatt, Bridges és Streep miatt, a hangulat és képek miatt és persze működik amiatt, hogy emberek vagyunk és az ábrázolt érzelemmentes társadalom mindenkit megérint. Arról nem is beszélve, hogy mióta gyerekem van, kétszer jobban ütnek meg a kölkökről szóló dolgok, szörnyűség, de szentimentális lettem, na :S
Mert azért lesz itt súlyos dolog is jópár: csecsemőgyilkosság, állami drogok, szenvtelen kivégzés stb. na és persze kaland, akció, küzdelem, barátok, szerelem meg minden, csak éppen nem úgy, ahogy szokott, vagy izé, de mégis pont ugyanúgy.
Simán ajánlom nagyobb gyereknek és értelmesebb szülőnek/felnőttnek mert minden hibája ellenére érdekes, elgondolkoztató és hatásos film.
AJÁNLOTT!

dr. KJ:7/10

Amúgy meg mostanában végre elég jó sci-fiket láttam pl. Krúz Tamás Edge of Tomorrowja is meglepően jó volt (a végétől eltekintve), a Signal hipsztereket vegyít scifi-trillerrel, a Congress a szürrealitást és még csak szeptember van, hö!

2014-09-22 08:00




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr586715391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2014.10.13. 21:23:18

aki TÉNYLEG jó sci-fit akar, nézze meg az automatát Banderassal, szerintem az év legjobbja ebben a kategóriában eddig.
süti beállítások módosítása