Äkta människor (Eleven emberek; 2012-)

akta.jpg
Vandrás olvasónk ajánlotta a svédek szociohorror/dráma/scifi sorozatát és bizony nagyköszi innen is, mert nem semmi cucc ez, kár lett volna kihagyni. Az európai sorozatok általában egyébként is elég ütősek (lásd Black Mirror, Utópia vagy akár A Híd) és az Eleven emberek még ebben a mezőnyben is remek darab.
Hard sci-firől van itt is szó, mint pl. az Europa Reportnál: az alafelállásban semmi olyan nincs, ami 10-20 éven belül ne valósulhatna meg. A hubotok -azaz az ember kinézetű robotok- az élet minden területén elterjedtek.
Lehetnek pl. gyári munkások, háztartási szolgák, szerető- és férjpótékok, edzők, öregeket pesztráló ápolók és persze szexbabák és kurvák, gladiátorok és minden mások is, amit csak az emberek mocskos fantáziája ki tud találni.
A trükk az, hogy a sorozat nagyrészt átlagos emberek életén keresztül mutatja meg az elképesztő feszültségeket, amiket a hubotok a svédek jóléti társadalmában okoznak. Ettől olyan bántóan realisztikus, naturális hatású az egész, főleg, hogy az átlagos vagy ronda emberek éles kontrasztban állnak a szépségkirálynők és szupermodellek által játszott karikatúraszerűen tökéletes robotokkal.
Van pár állandó szereplő akik körül zajlanak az események, egy átlagos svéd család, ügyvéd anyukával és irodista apával, 2 tinédzser és egy kiskölyökkel plusz az özvegy nagypapa. Aztán a szembeszomszéd, a tufa raktáros a tufa feleségével és tini fiuk, hubottokkal kapcsolatos bűnöket üldöző rendőrök, kisstílű hubot-orgazda, minden hájjal megkent hubot-boltos, átlagosan köcsög ügyvédek, munkások, stb. Rajtuk kívül azért persze van egy-két furmányos figura is, pl. Leo a hacker és meghekkelt hubotjainak szedett-vedett brigádja, aztán az enervált titkosrendőr na és persze a hubotnácik, azaz a hubotok ellen küzdő terroristák kis gyülekezete.
Az első évad tízszer 1 órája végig prímán adagolt feszültséggel teli, remek színészekkel és castinggal felturbózott hard sci-fi dráma. Váltakozva moralizál, szociohorrorral sokkol, nevettet és elgondolkodtat, néhol igen aggresszív, néhol drámai, de a lényeg: komoly élménnyel lesz gazdagabb aki végignézi.
NÉZZED MEGFELE!

dr. KJ: 9/10

2013-07-19 15:01




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr85415000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása