Cosmopolis (2012)

cosmopolis.jpg

Nagy az ínség, egyáltalán nem láttam értékelhető filmet mostanában, közben meg ott a presszúra, hogy írjunk már valamit. Ezért ha nem is teljesen ide való, próbálkozzunk meg a Cosmopolis-szal.
Cronenberg hosszú utat járt be a nyolcvanas évek biohorror gore-jától a kilencvenes évek cyber furmányságáig, a kétezres évek felnőtt, hideg-rideg filmjeiig. Pár remek, sok jó és persze pár nézhetetlen cuccot is köszönhetünk neki, most éppen az utóbbi az esélyes.
A Cosmopolis nem lett volna ha rossz film ha megpróbál fogyasztható filmet készíteni az egyébként általam nagyra becsült direktor úr. Ha pl. egy jó színészt választ a harmatgyenge Pattinson helyett (a többiek pl. Juliette Binoche, Paul Giamatti vagy Samantha Morton egyébként jók, de ők túl kevés ideig lesznek jelen). Ha átgondolja, hogy amit leforgatott, azt már láthattuk sok-sok filmben: többek között a Strange Days, az Amerikai pszicho, a Shame, Linklater cuccai, de akár a Pi, Lynch dolgai, pár Jarmusch stb. is hasonló. Annyi szimbólumot akart belesűríteni, hogy az egész egy nagy szimbólummá vált: a remix szimbólumává, attól, aki mindig egyedi tudott lenni.
Még akkor is jó lehetett volna, ha ugyan remix, de legalább nézhető. Viszont ennyi teljességgel életszerűtlen és értelmetlen párbeszédet, érthetetlen és kidolgozatlan karaktert ritkán látni. Fájni fog.
Túl nagy falat volt neki, vagy csak ennyit akart? Vajon kinek készíthette? Akinek valójában szólna ez a cucc (az istenadta Nép), az nyilván a közelébe sem fogni menni és sem megérteni, sem elgondolkodni nem fog rajta. Azoknak, aki képesek lennének felfogni (a köcsög liberális értelmiségiek) viszont semmi újdonságot nem tud nyújtani. Cserébe mindeki unatkozni fog rajta, kivétel nélkül.
Nem tudom jó szívvel ajánlani, ugyanakkor kétségkívül kilóg az átlagos filmtermésből a Cosmopolis. Filmesztéták kiverhetik rá, anarchisták és komenisták bajtársiasan csapkodhatják egymás hátát, kapitalisták röhöghetnek rajta két csík kóla és két szopatás között, összeesküvés elmélet-hívők begerjedhetnek rá és blogot indíthatnak róla, na és persze alapból mindenki jól elaludhat rajta.

dr. KJ: hát nem tom'

2012-10-09 09:18




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr804827761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.10.11. 21:55:04

Király kritika, elég laza és ettől olyan jó. És a blog is kurva fasza, már régóta követem. ;)

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2012.10.12. 09:27:41

@johnnymoore: köszi! nem szoktak itt kritikák lenni amúgy, de ez most tényleg inkább az lett, kellemetlen. legyen már valami jó film!

2012.10.12. 09:39:09

@dr. K. J. phd.: Bocsi, tényleg nem kritikák, de akkor is jók. :D

Irományok, írások, recenziók... mit tudom én! :DDD

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2012.10.13. 19:52:21

@johnnymoore: mi csak szerényen ajánlóknak hívjuk őket. alapvetően ez és a fikázások minimalizálása különbözteti meg a moziba:bét a többi moziblogtól. fökk je!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2012.10.31. 17:40:18

De, ez kritika vót. (Nem baj az, nem kell szégyellni.) A film pedig télleg lila fing, ám nem hiszem, hogy az esztéták éppen erre fogják verni...
süti beállítások módosítása