Парада (Parádé; 2011)

parade.jpg
Közép és Kelet-Európa erősen homofób térség, itt még nem jöttek rá az népek arra, hogy semmi közük más emberek szexuális szokásaihoz. Bár nálunk is rendszeres téma buzifelvonulás, ahol a kisfaszú nácik mindig bontanak egy kis rendet, ennél sokkal durvább a helyzet Szerbiában. A 2010-es belgrádi felvonulás volt az ország második és egyben utolsó parádéja: a 1000 felvonulót 5000 rendőr védte 6000 szélsőséges ellen, az első, 2001-es pedig vérontásba fordult.
Erre a helyzetre reagál ez a rendkívül szórakoztató, igazi kelet-európai humorral megfűszerezett tanmese. Limun, a homofób, középkorú szerb gengszter épp az esküvőjére készül. A dolog azonban nem egyszerű, mert az arajelölt egy buzi pár egyik tagjával rendeztetné meg a jeles napot, ám ő csak egy feltétellel vállalja a dolgot: Limun "orzó-védő" cége (a gengszterek ott is ilyesmivel fedik a dolgaikat, akárcsak itt a mi belügyminiszterünk) biztosítsa a rendet a parádén. Mivel a helyi emberei nem vállalják a dolgot mondván buzikat nem védenek, kénytelen felkeresni a régi háborús ellenségből-lett-haverjait, hogy legyen kivel rendet tartani. A film legjobb része talán ez a roadmovie-betét, ahol az egyik buzgár rózsaszín régi Mini Morrisával végigtekernek a volt Jugó országokon és begyűjtik a kafanás Rokót egy horvát szigetről, Halilt a bosnyák videótékást és Azemet, a koszovói albán drogdílert, aki sólymokkal hozatja a heroint az amerikai békefenntartóknak.
Dramedy, azaz drama-comedy mondja a Parádéra a Wikipedia és igaza is van, mert az elképesztő szerb káromkodásokkal tűzdelt humoros részek mellett komoly problémákat is boncolgatnak a filmben.
NÉZZED MEGFELE ha tudod, mert mi ugyan angol felirattal láttuk, de ott volt segítségnek TanyaPaparazzi úr, aki a durvább szerb káromkodásokat szépen lefordította ízes magyar anyázásra.

dr. KJ: 8.4/10

2012-08-21 12:47




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr934723014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

majdazténtudom 2012.08.21. 14:57:43

Ez jól hangzik. Majd ráteszem, bár nem lesz szerb segítségem. :)

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2012.08.27. 19:40:59

itt állt vok jenci user náci homofób kommentje (saját megfogalmazása). ő bizony ki lett baszva innen jól. álljon mementóul ez a kis segítség minden idiótának aki idejön okoskodni:
leszögezem, hogy a moziba:be egyáltalán nem liberális hozzáállású blog, innen bizony mindenki durván ki lesz baszva aki személyeskedik, beugat, trollkodik vagy politizál.
ha nem tetszik, lehet "menni és megbaszni a fényességes telihódat!"
köszönöm a figyelmet.

rajen 2012.10.27. 23:39:56

@dr. K. J. phd.: Ezért is járok ide. Jók a filmek, csak sok lenne a köcsög, mint Ginóéknál, ha nem lenne a gyeplő kézben tartva.
süti beállítások módosítása