The Artist (A Némafilmes; 2011)

Ahhoz képest, hogy a Némafilmes azért lényegében csak egy stílusgyakorlat vagy tisztelgés, jó magasra tette a mércét. Michel Hazanavicius rendező jól tapintott rá a casting erejére, hiszen a két főszereplő olyan átütően alakít, hogy beszarás, és már csak kettejük miatt is végig élvezni fogod.
Echte Oscar-film: mer egy kicsit formabontó lenni, hiszen 2011-ben egy ténylegesen néma, fekete-fehér és 1.33:1 arányban forgatott filmet berakni a csíkvékony, szuperhájtek 3D-s, Dolby Digitalos filmek közé azért poén (valahol visszakérték a mozijegy árát, mondván, hogy nem volt hangja). Ugyanakkor nem mer túl formabontó lenni, hiszen a történet egészen szirupos, klisés és kiszámíthatóan egyszerű, mondjuk inkább egyfajta prototípusa a kor (1927-ben vagyunk) filmjeinek.
A trükk mégis az, hogy a történet nyálassága ellenére a film remekül működik. A hangulat és a két főszereplő (Jean Dujardin és Bérénice Bejo) olyan világba röpít vissza ahol még minden valahogy érthetőbb volt: a színész színészkedett és még nem voltak celebek, az emberek tapsoltak ha tetszett nekik a film akár a színházban, nem kellett Dolby Digital ahhoz, hogy a film hasson, elég volt ha zenekar ott helyben a moziban játszotta a zenét.
Aztán jött a hangosfilm...
Tisztelgésnek és stílusgyakorlatnak tehát elég ütős, filmnek kevésbé, összeségében azonban a Némafilmes szerethető, kedves cucc és remélem a két főszereplőt hamarosan láthatjuk még hasonlóan hozzájuk illő szerepekben.
Simán NÉZZED MEGFELE!

dr. KJ: 8/10

2012-01-29 09:32




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr413952301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drani 2012.01.29. 18:27:51

remélem nálunk Az Artista címmel fog futni

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2012.01.29. 20:37:10

Szerintem leginkább a nosztalgia faktor miatt kapja a sok díjat, vagyis egy nagy tisztelgés a hőskor előtt.

Persze a sikeréhez az is kell, hogy az embernek bejöjjenek a Fred Astair-i táncjelenetek, meg úgy a némafilmes dolgok "an block" - mondjuk a filmkritikusok többségénél ez egyáltalán nem probléma, a közönségnél már neccesebb.

megbecsültorvos 2012.01.29. 21:03:01

Mi most láttuk pénteken itt Hannoverben: abszolút néznivaló, az ember csettint a nyelvével. Ja, és nem vagyunk kritikusok :)
süti beállítások módosítása