Escape from New York (Menekülés New Yorkból; 1981)

John Carpenter csinált jópár klasszikust, többek között a They live-et, A Dolgot, King Christine-jét vagy az Átkozottak faluját. Filmjei azonban nagyon változó minőségűek, az általában jól megírt forgatókönyvek béna színészekkel és/vagy béna rendezéssel találkoznak, aztán meg van, hogy királyságot csinál. Ilyen felemás klasszik a Menekülés is, mert hiába a jófajta nemisannyira sci-fi szkript, Kurt Russell is marconán néz, bizonyos részek egyszerűen nevetségesek vagy bénák. Helyén kezelve, b-kategóriás akció sci-fiként viszont megállja a helyét.
A nyolcvanas évek véres, pankos, anarchistás, hidegháborús hangulatát hozza a Manhattanből kialakított börtönsziget. A elképesztő méreteket öltött bűnözés miatt a sok kicsi helyett az egész sziget egy nagy börtön, ahol viszont a falakon belül nincsenek őrök. Innen kell kimentenie Russelnek az elnököt, ahova az ellenállók(?) által eltérített Air Force One-nal lezuhan. 24 óra alatt egy szál puskával kell végig kommandóznia a totális anarchiába fúló szigeten. A Hercegnek, a legnagyobb kutyának (aki meglepő módon nem más, mint az egyébként jazz/funk zenész, énekes Isaac Hayes) persze más tervei vannak az elnökkel...
Fura de hangulatos film, értékei kétségtelenek, rengeteg filmre volt hatással. Az említett bénaságokon kívül simán AJÁNLOTT, egy kis óldszkúl csemegének a sok 3D-s lófaszság után.

dr. KJ: 7.4/10

2011-04-10 17:32




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr772814740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2011.04.13. 18:34:05

láttam két jó filmet, az egyik a savage a másik a the way back, lehet, hogy még írok is róluk.

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2011.04.14. 11:07:56

@kakamátyás: azért jól gondold meg, hogy tényleg írsz-e! :D

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2011.04.14. 17:40:54

óbaze, mennyire jó dolog munkaidőben ilyenekről irogatni, el is felejtettem már...
süti beállítások módosítása