You Don't Know Jack (Dr. Halál; 2010)

Az eutanázia komoly téma. A kérdés maga azonban a vallási fanatikusokon kívűl egyszerű: ha volt a családodban/ ismerőseid között gyógyíthatatlan beteg, akkor nem lehet kérdéses, hogy az eutanázia emberi alapjog.
Nem könnyű ilyen nehéz témáról filmet forgatni, Barry Levinson rendezőnek azonban sikerült megfognia a témát. Persze kellett hozzá a sziporkázó Al Pacino is, nomeg maga az igaz történet is, ami sok szempontból egyszerre tanmese és fájóan valóságos doku.
A film legnagyobb erénye, hogy Jack Kevorkian azaz dr. Halál nem tipikus főhős. Hibái és erényei rendkívül plasztikussá teszik Pacino karakterét messze túlmutatóan a hállivúdi 1 bites hírókon (nagyon jó főhős - nagyon gonosz ellenség). Egyszerre szerethető és taszító ez a örmény származású figura, aki nyugdíjas éveit egy olyan szélmalomharcnak áldozta, amilyen az eutanázia elfogadása. A doktor történetei sokszor túllőnek a célon, fanatikus és makacs hozzáállása nem mindig védhető. Az ellenség, azaz jelen esetben bíróságok, Michigan állam vagy maga az USA Legfelsőbb Bírósága sem teljességgel "gonosz" hiszen nyilvánvalóan olyan kérdés ez, amit csak szigorú szabályokkal lehet kordában tartani.
AJÁNLOTT! még ha nem is fog jól esni.

dr. KJ: 7.8/10

2011-04-02 18:31




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr162794213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása