Metropia (2009)



Totális kontroll. Manipulatív reklámok. Környezeti katasztrófa. Gazdasági összeomlás. Ostoba realityshowkat bámuló fásult fogyasztók. Cégmonstrumok, ocsmány és mohó  üzletemberek uralma alatt nyögő disztópikus Európa. Szürkeség és kilátástalanság. Biztonsági őrök katonákat megszégyenítő hatalommal felruházva. Mindennapos perverzió. Az Uniót szimbolizáló, Európa városait összekötő metróhálózat. Mindez nyakon öntve egy egészen egyedi animációs technikával, valahol félúton a normál film, a 3D és After Effects animáció között.
Metropia a svéd Tarik Saleh igéretesnek induló próbálkozása, hogy a BrazillalGattacával, 1984-el, THX-el és a többi anti-utópiával egyenrangú dolgot hozzon létre. Kis híjja volt csak, hogy nem sikerült neki.
Az atmoszféra, a remek színészek hangjai (Vincent Gallo, Juliette Lewis, Udo Kier), az animáció egyedi technikája szürreális és döbbenetesen sötét világba helyezi a filmet. Az egyetlen gyenge pontja a történet, ami bár abszolút aktuális és minden gondolkodó ember félelmeit taglalja, mégsem jut sehova.
Ettől függetlenül is azt mondom, hogy egészen kivételesen nyomasztó, elgondolkodtató és különleges filmélmény a Metropia. Jobban megírt és átgondolt történettel simán 10/10-es lett volna, de azért így is kap egy NÉZZED MEGFELÉT mert ott fog kísérteni az agyadban egy jó darabig!

dr. KJ: 8.2/10

2010-09-16 13:49




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr702300345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása