Chaplin (1992)

Nem vagyok nagy rajongója a biográfiáknak, kevés olyan ember van akinek az élete érdekelne (persze van egy-két kivétel, azok majd jönnek is a blogra). Charles Spencer Chaplin viszont feltétlenül a kivételek közé tartozik. Egyrész mert élete önmagában is egy zűrös tragikomédia volt, másrészt vitathatatlanul az egyik legnagyobb mozis személyiségről van szó, aki ikonikus alakjává vált korának és a filmipar korai éveinek.
Richard Attenborough 1992-es filmje Chaplin saját önéletrajza és David Robinson róla szóló könyve alapján készült. Egy biográfiánál fontos lehet az, hogy mennyire igazi a cucc és mennyire idealizált a főhős személye. Chaplin ugyanis nem volt egy feltétlenül kedves ember. Lájtos pedofíliától (bár nyilván akkoriban más volt a mérce, de azért mégiscsak 54 éves volt, amikor elvette utolsó feleségét Oona-t, aki viszont 17 volt, mellesleg Chaplin előtt már kavart Orson Welles-szel és Salingerrel is, höh), béna nőügyeitől, az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottsággal és McCarthy-vel vívott kínlódásától és politikai nézeteitől, rengeteg gyerekén át (akik a filmben meg sem jelennek, pff) a kemény üzletember alakjáig sok minden volt ő egyszemélyben. Egyedül a film végén az Oscar-átadós jelenetben volt sok egy kicsit a pátosz, aztán megtúrtam az internyetet, és kiderült, hogy tényleg nagyon meg volt hatódva az öreg, csekkold itt.
Robert Downey Jr.-nál jobb választás tényleg nem nagyon lehetett volna Chaplin karakterére. Már csak az ő meggyőző alakítása miatt is érdemes megnézni a filmet. Nem lehetett könnyű megformálnia a londoni nyomornegyedből milliomos világsztárrá vált Chaplin komplex alakját, (az öreg Chaplinnél a maszkmesterek azért nem voltak a toppon, de ez persze nem Downey hibája, nem ártott volna neki egy kis cg, persze 92-ben ez nem annyira volt lehetséges) de maximálisan hozza a dolgot. A többiek is okésak, Chaplin egyik lánya, Geraldine játsza az elmebeteg anyát, aztán van itt még egy kis Dan Aykroyd és Anthony Hopkins is, stb.
Nade nem is pofázok többet, a lényeg, hogy fasza film ez, és ERŐSEN AJÁNLOTT!

dr. KJ: 8.5/10

2010-02-16 09:19




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr961760337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.20. 13:12:23

Downey annyira megtalálta Chaplin karakterét, hogy én a Sherlock Holmesban is sokszor azt láttam. És tetszett! :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.02.20. 19:10:07

ez egy jó volt

a sh holmes viszont giccs, és béna, az nem is film
süti beállítások módosítása