Porco Rosso (Kurenai no buta; 1992)

Ez most egy villámposzt, de ezt a kedves animét szívből ajánlom mindenkinek vasárnapi matinéra. Mijadzaki Hajao (Hayao Miyazaki) rendezte, az egyik legnagyobb rajfilmes ma, kinek több műve fel fog itt még bukkani.

 
A Porco Rosso Olaszországban játszódik az I. Világháború után, az Adrián. A repülőket mindenféle gonosz (de inkább bugyuta) légikalózok fosztogatják. Ellenségük Porco Rosso, a Vörös Disznó nevű mesterpilóta, aki fura mód egy malac. (A repülő disznó amúgy érdekes kép, kb a lehetetlennel hasonlítják angolszász országokban, mint nálunk a „majd ha cigánygyerekek potyognak az égből”). Amúgy nem nagyon derül ki, hogy lett disznó, merthogy régen ember volt ő is. De egyszer, még a háború alatt elvesztette összes társát és átváltozott utána. (Talán egy boszorkány tette?) Azóta pedig a adriai vizek mogorva, de jófej örzője.
Szóval remek film, kellemes hangulattal, a rendezőre jellemző igényes kidolgozottsággal. Akik az animét szeretik, nézzék meg feltétlenül, de rajzfilmkedvelőknek mindenképp ajánlott.

Amúgy a francia szinkronban Porco Rosso hangja Jean Reno, az angolban meg Michael Keaton, jeee. Kellemes hétvégét!

imdb

2009-06-27 14:19




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr501211922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.06.27. 20:46:10

A Pink Floyd Animals lemezen látható repülő disznó is akkor a lehetetlen allegóriája lenne?

Hayao Miyazaki abszolút zseni amúgy. Én amúgy nem vagyok egy nagy anime-rajongó, de Miyazaki (vagy Hayao? sose tudom) minden filmje csoda.

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2009.06.29. 10:06:54

@efes: Azt hiszem. De itt van angol wikipedia bejegyzés a kifejezésről: en.wikipedia.org/wiki/Flying_pig. Valahol az a duma "Majd ha a tehenek repülnek". Ilyesmi...

Hayao a keresztnév, azt hiszem, és japóknál is ugyanaz a sorrend, mint itt. De ezt erősítse meg inkább valaki! Amúgy nekem is egyik kedvencem, kb régi Jankovics Marcell mellett
süti beállítások módosítása