Der Baader Meinhof Komplex (2008)

Nyugat-Németország nem a terrorizmusról volt híres, pedig nekik volt az egyik legelső, elbaszott és kegyetlen szervezetük, a RAF (Rote Armee Fraktion ~ Vörös Hadsereg Frakció), vagy másnéven a Baader-Meinhof brigád. A szélsőséges, ultra-baloldali vérkommunista (nem ám összetévesztendő a mai baloldallal, sem a punkokkal, ezek nem libsi nyavalygók voltak, hanem kőkemény anarchista terroristák és bűnözők, arról nem is beszélve, hogy gyűlölték az USÁ-t, Izraelt, plusz kb. mindent, ami a kapitalista-demokratikus szarsággal jár), elvakult, súlyosan fanatikus és agresszív fiatalok egy csoportja olyan dolgokat visz véghez, ami Oszamáéknak is becsületére válna. Az ETA vagy az IRA mérhető csak hozzájuk, de a RAF rövid időn belül messze több embert ölt meg mint ezek.
Ez a film a három alapító-főkolompos, Andreas Baader (Moritz Bleibtreu, ki más is lehetne) és a csaja Gudrun Ensslin nomeg Ulrike Meinhof, az ismert balos újságíróból (mellesleg két gyermek anyja) lett terrorista-ideológus tevékenységének dramatizált, dokumentumfilm-szerű feldolgozása. Akciófilmként is megállja a helyét, mert a RAF nem tétlenkedett, az első generáció pár éves működése alatt kb. 50 embert gyilkoltak meg (amerikai katonáktól a német rendőrökön, ügyészeken bankárokon át az Axel-Springer szerkesztőségéig). Filmként nehezen érthető a DBMK, túl sok mindent akartak belegyömöszölni, ezért nem árt ha kicsit utánnanéz az ember a mögöttes dolgoknak. A 70-es évek NSZK-áját hitelesen bemutatja, a szereplők viszont csak nagyjából vázoltak, főleg Meinhof radikalizálódását nem sikerült megértetni.

Nem kifejezetten jó film ez, de mindenképpen ERŐSEN AJÁNLOTT, főleg mert a történelem egy kevesek által ismert, kegyetlen európai terrorszervezete volt a RAF, amely még Magyarországon is tevékenykedett:

1991. december 23-án került sor egyetlen magyarországi merényletükre: ekkor Andrea Klump és Horst-Ludwig Mayer megkísérelte felrobbantani az Izraelbe alijázó zsidók egy csoportját a Ferihegyi reptérre vezető úton, ám a merénylők a távirányító hibája miatt kudarcot vallottak, s "csak" hat ember sebesülését érték el.
                                                                             (Mancs)
 

dr. KJ: 8/10 (efes is ajánlotta, köszi érte)

2009-04-14 16:24




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr171064762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása