Eredményhirdetés: Melyik a legidiótább magyarra fordított filmcím?

Több mint 1000 szavazat érkezett szavazásunkra (100-nál is több jelölés után), ami már bőven elég arra, hogy eredményt hirdessünk:
A győztes tehát:
1) In Bruges - Erőszakik (209 szavazat)
A nyertes film rengeteg embernél kicsapta a biztosítékot. Ez a címadás tipikusan az a kategória ami a legidegesítőbb, hiszen -az egyébként tök jó- film hangulatához és történetéhez a legkevésbé sem illik.
(Valamiért kimaradt eddig, de írni fogunk róla, mert megérdemli, jó kis film.)
Bugyuta, ostoba szójáték ez, ami miatt olvasóink be se ültek volna rá a moziba. Az Erőszakik cím -ha már muszáj ilyen szar címeket adni- remekül passzolt volna valami zs-kategóriás lövöldözős vígjátékhoz de nem ehhez a filmhez.
Közben kiderült, hogy a magyar címeket szinte minden esetben a magyar forgalmazók adják. Őket lehet szidni tehát, ha ostoba filmcímmel találkozol. Itt jöttek sokan azzal a dumával, hogy milyen nehéz átültetni az angol tömör filmcímeket magyarra, meghogy be kell ültetni a népet a mozikba. Az In Bruges angolul sem mond sokat, viszont az elvárható, hogy a film hangulatát jobban átadó címet szüljenek a marketinges dolgozók. Érdemes lenne megnézetni velük a filmet először, akkor nekik is biztos jobban menne. A cél nem is igazából a fikázás volt, hanem a dolog körbejárása, és a rossz címadással járó negatív hatások feltérképezése. Ha 5200-an elmentek az Erőszakikra, mert biztos valami vicces szarság, viszont 3800-an nem, mert az biztosan valami ostoba szarság, akkor végül is megérte nekik. Hiszen üzletről van itt szó, nem másról, és amíg az emberek inkább beülnek egy "Horrorra akadva, avagy tudom, kit ettél tavaly nyárson" című filmre, mint mondjuk a "A rémisztgető film" (Scary Movie) címűre, addig ne is hisztizzünk.
2) Le Boulet - A tökös, a török, az őr meg a nő (153 szavazat)
3) Young Americans - Egy lövés a fejbe, öt a testbe (123 szavazat)
4) Alien - A nyolcadik utas: a Halál (és társai) (110 szavazat)
5) Guess Who - A csajom apja ideges (69 szavazat)

Köszönjük a Videodromnak, a Száninak és a Startlapnak a támogatást, nem köszönjük a blog.hu-nak a leszarást.
A következőkben lehet, hogy csinálunk még ilyeneket, például a "Melyik a legötletesebben magyarra fordított filmcím?" viccesen hangzik (valaki kommentben ajánlotta). Vagy esetleg a "Szavazás: Te melyik színésznőt/színészt dugnád ájulatig?" tuti befutó lenne a blog.hu és az index bulvárvadász nyomorékainak. (Tényleg, tudja valaki, hogy a reklámmentesség miatt nem teszik ki a blogokat? Kíváncsi lennék.)

2009-01-20 17:21




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr42891489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dantE · http://videodrome.freeblog.hu/ 2009.01.20. 17:51:22

1000 szavazat... szép eredmény, nem mondom! Gratula hozzá, és örültünk, hogy segíthettünk :)
A "Te melyik színésznőt/színészt dugnád ájulatig?" szavazás meg szerintem is jobb ötlet, és könnyebben kivitelezhetőbb a legötletesebb magyar filmcímesnél :D

VVega · https://debugme.eu/ 2009.01.20. 18:27:23

Igen, amiatt. Csak nagyon ritkán tesznek kivételt. Az üzlet az üzlet...

Az Erőszakik megérdemelten nyert :)

A következő szavazásnál szóljatok, szívesen hozzátesszük a magunkét :)

Én a Katharine McPhee, Kate Beckinsale és Jessica Alba képezte trióval zárkóznék egy szobába, a kulcsot meg nagyon messze dobnám :DD

NickelADeón 2009.01.21. 15:21:45

Lehetne A legjobb magyar filmcím szavazás is...

Dr. No 2009.03.16. 18:26:53

Bocs, de az Alien-t minden európai nyelvre a "nyolcadik utas" alcímmel fordították (pl. spanyol címe El Octavo Pasajero, a norvég meg Alien: Den åttende passasjer és nem sorolnám, még a görög meg a héber is ezzel futott), tehát ez inkább a forgalmazó találmánya lehetett, nem a hülye magyar fordítóké, ha így végigvonult.

Na most sznobéria címén EZT beszavazni negyediknek szerintem k..a égő.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.03.16. 18:34:54

na, szerzőtársak, nézzétek a statot, és gondolkozzatok el, hogy tényleg nem akarunk-e reklámot a lapra, annyi történt, hogy egy indexcimlapos bloghoz belinkeltem a postot...

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2009.03.17. 16:49:35

de azért azt hiszem, az célravezetőbb lenne, ha inkább írnátok és nem ezeken a szarságokon pörögnétek.

majdazténtudom 2009.06.11. 19:47:01

ennek a szavazásnak köszönhetem az In Bruge megnézésését, mert nem tudtam róla semmit, és a magyar cím teljesen elriasztott.
Kösz! Nagyon tetszett! :)
süti beállítások módosítása