Boy A (2007)

Nem szeretem a moralizálós filmeket. Nehéz eltalálni a határvonalat a "megmutatom, döntsd el te, mi a helyes" és a "majd én megmondom, mi a helyes, mert hülye vagy" között. Előbbire kevés jó példa akad, a Dead man's shoes pl. ilyen. Az utóbbiból már sokkal több van és sajnos ilyen a Boy A is.
A főszereplő srác és haverja gyerekkorukban elkövetnek egy durva gyilkosságot, felszeletelnek egy kislányt (szörnyű családi körülmények és faszfej szülők/testvérek miatt persze). 14 évvel később huszonéves fejjel szabadlábra helyezik, más nevet és új életet kap, és egy gyermekfelügyelő segít a visszailleszkedésben (aki maga is megér egy külön bejegyzést, alkesz, van egy kretén fia, béna, béna). A haverját az intézetben felakasztották a többiek. A második esély a normális életre azonban nem sikerülhet...
A sztori nem akármilyen felütéssel kezdődik, de sajnos hiteltelen és teli van bénaságokkal:
-A srácot üldözi a média és az emberek, 20.000 fontos (több mint 6 millió forint) vérdíjjat tűznek ki a fejére (kik?). Nem is értem, miért büntethető egy tíz év körüli gyerek, a szülőket kéne büntetni, vagy mi a fasz? Egy tízéves gyereknek mennyire fejlett az erkölcsi érzéke? Ha gyilkossá válik, az mennyire az ő és mennyire a környezete hibája? Másrészt miért nem küldik Ausztráliába/Új-Zélandra vagy akárhova, ha már második esélyt akarnak neki adni és úgy sincs senkije Angliában?
-A főszereplő túl "jó" lett (sokszor inkább retardáltnak tűnik, mint normális embernek), hiteltelen ez a nagy jóság, végletes a gyilkosból "szentté" válás.
-A gyermekfelügyelő (vagy mi) kretén fia buktatja le, ez nevetséges.
Nem sorolom tovább a bosszantó faszságokat, de van még bőven.
A Boy A lehetett volna jó film is, ha nem ennyire végletes és moralizáló a sztorija. Ha arra lett volna kihegyezve, hogy mennyire hibásak a szülők és a környezet, akkor még oké lenne. Így viszont ostoba, didaktikus film, és hiába az alapvetően jó ötlet, a viszonylag jó színészek (bár néhol túl van játszva) és a fojtogató légkör. Kár érte.

dr. KJ: 6/10 (de csak a ménsztrím szarokhoz képest, amúgy 3/10)

2008-12-01 12:57




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr9797725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása