Wristcutters: A Love Story (2006)

Na ez totál beszarás film, egyszerre vicces-cuki-szerelmes és idióta-bizarr-depressziós-öngyilkosos, ami szerintem már önmagában világbajnok. Nem is tudok más filmet így hirtelen, ami ilyen elbaszottul mixelt lenne (valaki?). Persze Magyarországon nem vetítették, nem meglepő módon.

Szóval a horvát Goran Dukic filmje elég idióta alapokon nyugszik, a Wristcutters ugyanis az öngyilkosok elbaszott világában zajlódik nagyrészt. Ide kerülnek a lekülönfélébb öngyik (ez a szó, muhaha!),  köztük a főhös Zia (Patrick Fugit), aki szerelmi bánatból kifolyólag folyatja ki a vérét, azta, figyelitek ezt a mondatot? Ez a "túlvilág" nem olyan mint a mennyország ám, el lehet lenni végül is itt is, de azért nem az igazi. Zia egy pizzériában kezd dolgozni, ahol aztán megismerkedik Eugene-vel (Shea Whigham) az áramütött orosz rockkerrel. A két depisrác aztán elindul felkutatni Zia szerelmét, Desiree-t, akiről kiderül, hogy szintén megölte magát pont pont pont

Zia: Nem megyek sehova ma este. Depressziós leszek tőle.
Eugene: Akkor mit fogsz csinálni? Megölöd magad?

A sztori önmagában is full idióta, de a képi világ, a fekete humor, a roadmovie feeling, az atmoszféra és a elbaszott zenék egészen különleges filmé teszik a Wristcutters-t. A színészek kafák (a képen a Mikalt játszó Shannyn Sossamon), az operatőr kitett magáért, egyszóval nagyon jó kis film ez. Úgy járja körül az öngyilkosság egyáltalán nem vicces témáját, hogy képes megnevetettni, és ezáltal abszurd hülyeséggé változtatja azt. Depressziós öngyilkos- jelölteknek kifejezetten ajánlom, ha ezek után öngyik lesznek, akkor örökké ott fognak penészedni ahol Ziáék is, nem éri meg, higgyétek el.

A lényeg: minden abszurditása ellenére vicces szerelmesfilm ez, jóleső happyenddel (én se tudtam, hogy van ilyen, de ennél a filmnél muszáj, hogy legyen), rengeteg eredeti ötlettel. Meglepően európai hangulatú film, pedig angol-amerikai, nade horvát rendezőtől. Remélem csinál még pár ilyen furcsaságot.

Ja és a film zenéi között természetesen a Szomorú vasárnap is szerepel, Seress Rezső műve, amit az öngyilkosok official dalának tartanak.

NÉZZED MEGFELE!

dr. KJ: 9,2/10

KM: amellett, hogy ez a csaj bekaka szép, és hogy az a bizonyos orosz rocker a Gogol Bordello nevű cigó-punk együttes frontembere, és önmagát is játsza a filmben, csak épp egy rosszul sikerült koncert után, elég érdekes film tényleg, nagyon fura hangulattal, érdemes mindenképp. 8/10

2008-09-16 17:13




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr63666435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.09.19. 17:03:20

Tényleg jó kis film, egyedi hangulattal ésd gyönyörű Shannyn Sossamonnal :D
süti beállítások módosítása