Memento (2000)

Visszatértem Kroátországból, ahol remek volt az idő, így az Adriai tángőrbe a fürdés és a pisálás, a szupi kis apartmanban pedig a gyors wifi és a gyűjtemény tartósabb darabjainak esti újranézése töltötte ki napjaimat. Az egyik este a Memento volt a terítéken, vagy pontosabban a laptop lcdjén, hehe, na de kipihent vagyok, pff. Nem tudom hanyadszorra látom már, de most sem állítom, hogy értem, vagy hogy mifasz. Christopher Nolan -mielőtt elment fekete búvárruhába burkolt denevéreket basztatni, ugye, muhaha!- erősen belecsapott a lecsóba ezzel a filmmel.

A Memento hihetetlenül igénybe veszi a néző figyelmét. Egy pillanatnyi nyünnyögés és oszt fingod sincs, hogy mi van. A két szálon forgatott sztori ellentétes időrendben van egymásba illesztve: a fő történetszál hátrafelé, a fekete-fehér telefonálós téma meg előre. Súlyos cucc ez, ahol ha nem lenne elég a történet elbaszott nyomasztó hangulata, még kavarás is van rendesen, hogy végképp ne érts semmit. Nem is értem én se X-edszerre se, kb. oda lyukadok ki, hogy nem is Teddy volt a gyilkos, hanem egyszerűen meg kellett halnia valakinek, hogy a vendetta véget érhessen (akkor meg mihez kezd majd Leonard?), vagy mittomén, mégsem, mert hazudik, de akkor most cukorbeteg volt-e a felesége?? höhö Vagy esetleg Natalie mozgat minden szálat és írtja módszeresen a népet?

Ja hogy a sztori? Nem fogom elmondani, mert ezt mindenkinek magának kell megnéznie, átküzdenie magát rajta és valamit kislilabizálni (e? ezt hogy kell írni?) a végére - vagy nem. Mindenki átbasz mindenkit, mindenki kihasznál mindenkit, vagy mégsem? Nem véletlen foglalkoznak oldalak tömegei a filmmel. A youtubeon volt egy időrendben összevágott változat is (persze már leszedték, link valaki?), bár nekem még úgyse egyértelmű.

Olvastam valahol, hogy az anterograde amnesia legjobb leképezése a film a tudósok szerint. Az biztos, hogy elég durva kibaszás egy ilyen betegség, még felfogni is nehéz, hogy pl. az ember dühös, és nem emlékszik hogy miért, vagyhogy szex közben egyszer csak értetlenül nézel a másikra, hogy ki a fasz vagy te?

Igazából minimál film ez, nem sokat költöttek rá, nem is kellett. A főszereplő Guy Pearce jó választás, Carrie-Anne Moss és Joe Pantoliano szintén. Az operatőri munka, a helyszín, az zenék, stb. mind rendben van.

A Memento egyike a legbetyárabb filmeknek, ha kimaradt volna AZONNAL MEGNÉZNI, KÖTELEZŐ!!

dr. KJ: sokadszorra is 10/10

ui. Megnéztem a Sötét Lovagot, és kurvára nem értem, hogy lehet a világ második legjobb filmje az IMDb-n. Sok akció meg minden, Joker az tényleg jó, kár érte, nade baszki, mégiscsak egy moralizáló ámerikái ákciófilm, sok bénasággal, és túl hosszú is. A sok felhajtás ismét győzedelmeskedett, Nolanék meg sok pénzt kerestek, gratulálok.


Memento (2000) | Christopher Nolan
Uploaded by antoomail. - Discover more animation and arts videos.

2008-09-07 20:29




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr23652821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brianaspirin 2010.05.27. 09:03:10

kedvenc filmem :)
amúgy a dvd kiadáson amin megvan a film, van egy rejtett extra ahol időrendi sorrendben lehet megnézni. a vége főcímmel kezdődik visszafelé, helló mi?
süti beállítások módosítása