The Last King of Scotland (Az utolsó skót király; 2006)

IMDb
Elbaszott országok rovatunkban ma Uganda következik. A film a véreskezű diktátor Idi Amin a valóságban elkövetett rémtetteit követi. A főszereplő a betyárcsibész Forest Whitaker, akit nem kell bemutatni remélem, millió meg egyszer bebizonyította, hogy egy kancsal, rosszarcú, dagi néger is lehet színészóriás. Whitaker tökéletes a szerepben, nem véletlenül kapott Oscart érte 2007-ben.

Az skót középosztálybeli családból származó, frissen doktorált fiatal Nicholas Garrigan (James McAvoy) Ugandába indul a Vöröskereszthez, hogy kalandot keressen, és kitörjön unalmas életéből. Az országban hamarosan polgárháború tört ki, a puccs sikeres elnökké teszi az ország felemelkedését (naná) hirdető Idi Amint. Egy véletlen baleset összehozza a fiatal doktor és a diktátort (aki persze akkor még nem tűnik annak), és saját orvosának fogadja fel. A két színész mindvégig remekül hozza a szerepet, McAvoy a naiv, kalandvágyó doktorét, Whitaker a kétarcú Aminét. A filmben lappangó feszültség néha egészen naturalista-brutális módon tör elő, Amin paranoiája, és az abszolút nem szokványos szerelmi háromszög végig a székbe szögez. A történetet nem mondom tovább, mert nem érdemes lelőni a furmányságokat, de vannak rendesen. Az igazi Afrikát bemutató filmek (mint pl. a Hotel Rwanda) megdöbbentően naturalisták, itt is brutálisan agresszív jelenetekre számíts, húskampózás, nők csonkolása, miegymás. Ez azonban nem öncélú hergelés, hanem remek kontraszt a fiatal doktor Amintól ajándékba kapott kabrió kocsija,  modern lakása és valóság durvasága között.

Az utolsó skót király jól sikerülten mutatja be a nyomorult afrikai országok diktátorainak működését, remek színészekkel, fojtogató feszültséggel, karakterfejlődéssel. Kösd fel a gatyát és nézd meg, ERŐSEN AJÁNLOTT!

dr. KJ: 8.2/10  

Lord Ráncos: 8/10 nekem afrikáról szóló filmek jöhetnek bármikor

KM: betyáros egy film, de az orvos nem naiv egyáltalán, hanem egy törtető, elvakult, egyben buksiát a homokba dugó pöcs 8,6/10 (dr. KJ: ez így van kedves Kaka, de nem kell mindent lelőni előre!)


Last King of Scotland - Trailer
Uploaded by Internapse. - Watch feature films and entire TV shows.
2008-08-21 12:49




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr62625898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása