Rockers (1978)

Ilyen autentikus filmet biztos, hogy már rég nem láttunk. Talán a Budapest Retrót, bár az igazából csak kordokumentum a régi Pestről. Ez viszont egy igazi játékfilm a jamaikai Kingstonból, annak is az egyik legmélyebb rasztafári bugyrából. Na jó, az, hogy "igazi" egy kicsit erős, mert a mai játékfilmek kategóriájába már nem nagyon férne bele. Csak gondoltam, van fiktív sztorija, meg szereplői és akkor már elvileg játékfilm.

A film a reggae nemzetközi hódításának csúcsán keletkezett, bár raszta főszereplőink ebből nem sokat éreznek és nem is nagyon érdekli őket. Úgy általában nem sok minden izgatja fel őket. Egész nap szívnak, táncolnak, zenélnek, meg fura dolgokat beszélnek. Senki sem pörgi túl a dolgokat.

Azért van a mozinak egy mondatnyi sztorija: a főfőszereplő, Horsemouth, legújabb Zion-oroszlános festésű motorját ellopatja a helyi főmaffiózó (jamaikaiul bossman). Lószáj azonban büszke Buffalo soldier. Összecsőditi raszta bandáját, akivel nemcsak visszalopják a járgányt, hanem teljes mértékben kipakolják a bossman villáját, és mindent szétosztanak a raszta közösség lakói között.

A film hangulatát a hihetetlen jamaikai mentalitás és a nagyon durva roots reggea zenék emelik. Oh, majdnem elfelejtettem! A moziban lévő párbeszédek 80 százalékát alig lehet érteni, pedig angol felirat van az elvileg angol nyelvü filmhez. A filmből kiragadott mondat egyik tipikus példája az ottani angolnak: "What the Babylon deal with? I and I control to the fullness." (vagyis ,,Mit keres itt a rendőrség? Itt én vagyok a főnök").
 

Végezetül itt van egy fél perc a filmből, amiben az egyik szereplő bemegy egy átlagos lemezboltba.

Amint láthatjuk, ott, ha reggae zene hallható, mindenki remegve elkezd táncolni. Valószínüleg, ha egy sima pékséget mutatnának délután 2kor, ott is ugyanezt látnánk.

Ráncosnyakú: 8/10

2008-08-14 13:41




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr13614292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása