La Haine (Gyűlölet, 1995)

IMDb

"Idáig minden rendben..."

A Kölykök-ről írva eszembe ötlött az ugyanabban az évben készült Gyűlölet. A magyar származású (höh, lásd Sarkozy, bevesszük a franciákat) Mathieu Kassovitz rendezte film egy egész generáció kedvenc filmje lett, abszolút kultklasszik (pl. OCB-ből sodorsz? Na ja, hát nem ismersz? Ugye Gábor? :)

A valós eseményeken alapuló film három Párizs külvárosában élő fiatal egy napját követi végig, fekete-fehérben, szinte dokumentartisa fílinggel. A zsidó (Vincent Cassel), az arab (Saïd Taghmaoui) és a néger (Hubert Koundé) haverok, próbálják túlélni a kilátástalan, értelmetlen mindennapokat, az erőszakos rendőröket, a nyomort. Casselék zseniálisak végig, a feszültség és a hangulat belehelyez a történetbe. Nem is mondom el a sztorit, aki nem látta annak úgy is meg kell néznie, kevés film van, ami 13 év távlatából is ennyire időszerű, lásd 2005-ös párizsi autógyújtogatós mókát.

Hihetetlen erejű filmről van szó tehát, én a SOTE mozijában láttam 1996-ban. Emlékszem hogy a végén 10 percig senki nem állt fel, meg se mukkant, annyira szétbaszott mindenkit. A 90-es évek egyik legfontosabb filmje, az nem kétséges, megérdemelten lett "kultuszfilm".

Ha nem láttad volna, AZONNAL MEGNÉZNI! KÖTELEZŐ!

dr. KJ: 10/10

Trailer helyett pedig inkább DJ Cut Killer nyomja a kőkemény gettóscratch-et.

2008-07-10 14:40




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr57562271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása