The Rules of Attraction (A vonzás szabályai; 2002)

Az amerikai pszihóról elhíresült Bret Easton Ellis  egy másik műve alapján készült a film, ami szintén az amerikai álom sötétebbik oldalát mutatja be, ezúttal a vidám koleszélet szemszögéből. Egy hagyományos college bulizós, szerelmes kusza viszonyait tekinthetjük át, melyben valahogy mindenki szarul jár, pedig mind szépek és jófejek, de ebben a közegben csak valahogy mégiscsak nyomoroncként végezheted, nem egy vidám film, ennek ellenére sok szórakoztató dolgot tartalmaz. A főszereplő James Van Der Beek, (aki a Pszicho főszereplőjének bátyját alakítja egyébként) akit a világ Dawson-ként ismert meg egy bugyuta ifjúsági sorozatban, és ezért vicces választás a kiélt ösztönlény szerepében, másik ilyen vicces szerep Jessica Biel-é, aki egy rózsaszín keresztény családsorozatból pottyant ide, hogy megdugjon mindenkit, akit csak lehet. A film a kolesz néhány szereplőjének néhány napját mutatja be, ahogy valahogy mindenki rossz emberbe szeret bele, mindenki mást dug meg mint akit szeretne, és végül mindenki átgyalogol mindenkin, ahogy azt kell.

A rendező Roger Avary Tarantinonál segédkezett több filmben, mint a Kutyaszoritóban vagy a Ponyvaregény, tavaly meg a Beowulf forgatókönyvét köszönhettük neki, rendezőként viszont kevésbé aktív, pedig ez film remek dramaturgiai és képi megoldásokkal van rendesen megtűzdelve, noha néhol kicsit döcögős, néhol meg túlbonyolított, nagyon jó kis film.

KM: 8,2/10
dr. KJ: a szokásos akönyvjobb, de azért ez is okés: 7.8/10
Ránczos: ...hát, nem tudom... 6/10
Radafuk: alább van egy kommentem is, ennek fényében: 5/10

2008-07-01 10:44




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr85547442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dante · http://videodrome.freeblog.hu/ 2008.07.05. 13:32:00

Jó kis mozi ez, főleg a merész vágások és az ütős zenék miatt, de BEE adaptációk közül eddig magasan az Amerikai Psycho viszi a pálmát. Pedig adaptációnak az is szar, nagyon lightos változata a könyvnek, de Bale egyszerűen zseniális Bateman szerepében, nekem az AP (a könyv és a film is) ott van a top10-ben :)
Ja, és itt amúgy Van der Beek karaktere Patrick Bateman öccse, nem a bátjya :)

Radafuk 2008.07.05. 23:45:50

Nos, nekem nagyon bejön Bret Easton Ellis, érdekes világot teremtett. Vagy csak leírja a már létezőt, mindenesetre szerintem jópofa. De én eddig egy jó adaptációt sem láttam, ami könyvéből készült...
vagyis most csak erre a vonzás sz-re meg az amerikás pszihóra gondolok.De ha választnaom kell, inkább ez, mint a pszich. Az rém gagyi volt szerintem. Lehjet, hogy talán mégsem nőnek kellett volna megrendezni... már bocs. Ez egyszerűen csak lapos.
Mindenesetre figyelemreméltó trükk van benne, amikor a két kamera összecsókolozik. Az jól van megcsinálva. De attólmég nem jön be. Majd megnézem mégegyszer, talán akkor meglátok benne valamit

Dante · http://videodrome.freeblog.hu/ 2008.07.14. 22:52:58

Most olvastam el a könyvet, utána megnéztem mégegyszer a filmet is, és akármennyire különbözik Avary változata Ellis-étől, simán jó film a Vonzás szabályai. Adaptációnak persze már nem annyira, de jól megkeverték a dolgokat az eredetihez képest, és ez a bátorság nekem bejött.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2008.07.17. 10:56:24

ok, elismerem, nem volt egy tuti választás ez a film, de hamár megnéztem újra, írni kellett róla, mert azért kafa volt a maga módján, de jogos, a bale féle ap faszább volt sokkal, úgyhogy majd lesz az is.
süti beállítások módosítása