Spun (A por; 2002)

A 90-es években volt egy drogfilm robbanás, láthattunk sok látványos szétesést, kacagságos balekságot és mindenféle rondaságot, amiket a cuccok okoznak a szegény fogyasztóval, és valljuk be, tök sok jó drogfilm van (trainspotting, bullet, félelem és reszketés las vegasban, stb) amik kultstátuszt is kaptak, ez a film viszont valamiért háttérben maradt, nálunk is csak 3 év késéssel mutatták be moziban Por címmel, pedig nem rossz egyáltalán.
A hálás helyszín Amerika közepe, valamilyen kisváros vagy külváros, kb a semmi közepe megbolondítva suburbbel, parkolókkal, mallokkal, sztriptízbárokkal, tehát gyakorlatilag bárhol lehet.
Szereplőink kedves bumfordi figurák, sokmindent nem lehet elmondani róluk mert kicsit tartalmatlanok, drogoznak meg néha dugnak, azt hiszem kb ennyi, más nem igazán derül ki róluk, porból vannak és porrá lesznek (bocs, ezt el kellett lőni).
A rendező, Jonas Åkerlund főleg klippekben jeleskedett idáig, ez a filmen is eléggé látszik.
Ross (Jason Schwartzman) egyik nap ellátogat Spiderhez (John Leguizamo), a helyi dealerhez a betevő cuccért, ahol megismerkedik a szakács csajával Nikkivel (Brittany Murphy), aki sofőri állást ajánl hősünknek a gyorsért cserébe. A szakács persze ki más lehetne, mint egyik kedvenc drogos sztárunk, a már emlegetett Mickey Rourke, az egyetlen szerep, amit még hitelesen tud előadni, a pankrációfüggű szakács, aki a motelben kotyvasztja a spurit.
A sztori az ezt követő 3-4 nap vidám kalamajkáival telik, ahogy véglényeink (beleértve a hasonlóan elbaszott stursky és hutch szerű rendőrpárost, és az igen súlyos meleg maffiózót Erik Robertscel) élik nem túl tartalmas, de annál szórakoztatóbb mindennapjaikat.
A szereplőgárda szerintem briliáns, csupa olyan arcot sikerült összeverbuválni, akik vagy nagyon ideillenek, vagy egyáltalán nem, talán legkeményebb az Amerikai Szépség, Mena Suvari produkciója, elég komolyra sikeredett a többi filmjében megszokott szerepek után a szétcsúszott luvnya megjelenítése, de a többiek se maradnak le mögötte.
A filmben talán 2 "normális" ember van, az állatorvos és aszisztense, akikhez Nikki a bespurizott kutyuskáját viszi, akik elég komoly kontrasztot állítanak a már addigra megszokott arcokkal szemben, kb mint mikor a Legyek Ura végén megjelennek a felnőttek, olyan a hatás, de nem lövök le mindent, inkább nézzétek meg.
KM: 8/10

2008-06-08 11:50




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr14509412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2009.12.21. 12:12:31

Tegnap halt meg Brittany Murphy. RIP...

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.12.21. 12:15:18

nem is értem, tudom, hogy ez nem a konteo blog, de hogy lehet, hogy megint meghalt minden előzmény nélkül egy korunkbéli színész? azért ennyi idősen egy szívleállás azért elég gáz. rip.

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2010.01.09. 18:42:40

jé, most akartam írni a California Dreamin'-ről erre látom, pont most mutatták be nálunk egy hete, alig két év késéssel, na mindegy. nem egy tökéletes film, de 8,5 mindenkép jár neki.
süti beállítások módosítása