The meaning of life (Az élet értelme; 1983)

The meaning of life a Monty Python csoport utolsó egészestés filmje, 9 évvel készült később, mint a legendás Repülő Cirkusz sorozat (46 rész 1969 és 74 között), és 3 évvel később, mint szintén nagyon szuper filmjük, a Brian élete (1979). Ez az egyik legellentmondásosabb műve a csoportnak, sok rajongó egyenesen azt állítja, hogy szar és teljesen kilóg az életműből, mások (kevesebben) viszont az egekig magasztalják és a legkiforrottabb filmüknek mondják. Én a kettő közé lőném be a megoldást, ha van olyan, mindenképp egy érdekes és jó darab, másrészt összességében sok benne a kivetnivaló.


A film szerkezetében nem a Monty Python híres játékfilmeire hasonlít, sokkal inkább a sorozat felépítését követi. Különböző kis részekből áll össze, amik szervesen vagy szervetlenül , de inkább csak asszociációs  szinten kapcsolódnak egymáshoz.  Úgyhogy nem egy komplett játékfilmet kapunk, hanem egy jelenethalmazt. Aki rendes filmre készült, annak ez már csalódás lehet. Másrészt a különböző részek minősége nagyon ingadozóra sikerült. Vannak nagyon rossz részek, például az étteremben-dagiember-mindent-lehány jelenetet nem bírom végignézni és kedv sincs hozzá, a kezdőjelenet pedig a vén kalóz bürokratákkal uncsi és erőltetett (ez a rész amúgy Terry Gilliam rendezése, és lehet, hogy csak a Brazil látványvilágához kísérletezgetett). Aztán vannak a klasszikus-jellegű Monty Python jelenetek, amik általában nagyon jók, de a humoruk valahogy sokkal sötétebbre és zúzdábbra sikerült. És van olyan is, ami teljesen értelmezhetetlen és elborult de nagyon érdekes, pl. a "hol lehet a hal?" című kis közjáték a film közepén. Másképp mondva ez nem az a térdcsapkodós-hangosannevetős humor, hanem a tyűbazze, meg nemágeci.

Szóval nem egy önfeledt móka a csoport utolsó nagyfilmje, és az élet értelmét se nagyon fejtik meg (nem is nagyon próbálják hálisten), de én nagyon szeretem, egy mostmár klasszikus csapat utolsó, néha nyomasztó - néha vicces - néha agyalós - néha izzadós agymenése.

Részlet a filmből:


imdb: http://www.imdb.com/title/tt0085959/
Dr.Z: 7.5/10

KM mondja: aki a Brian életén meg a Gyalog-galoppon nőt fel, annak ez a film csalódás, aki meg nem, az meg úgyse érti, de azért persze nem rossz.
KM: 6,8/10

dr. KJ így látja: Nekem tetszett, de egyértelműen nem ez a legjobb. A Brian és a Gyalog-galopp sokkal kafább. A Jabberwockyről nem írsz Zabi májszter?
dr. KJ: 7.2/10

Ránczos szerint: Ez egy nagy szar.
Ránczos: 4/10

2008-05-25 14:44




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr23486679

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: สั่ง ผลิต ลิปสติก 2018.09.29. 04:38:53

Deutsch Tamás esete a száraz teveszarral - hacsaknem

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2008.05.25. 20:19:17

Nem rossz ötlet, rajta vagyok.
Amúgy tény, hogy nem ugyanaz a hangulat, mint a régi faszák, de ez is érdekes cucc.

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2008.05.25. 21:12:40

Amúgy épp nézegetek Terry Gilliam interjúkat, és pont erről a filmről az a véleménye, hogy "némelyik része a MontyPython legjobbjai közé tartozik, de mint film, nem túl sikeres." Ezt tökre osztom. Nem áll össze sajna, ha normál filmként nézzük.
süti beállítások módosítása