Brazil (1985)

IMDb
Az amerikai Terry Gilliam sok minderől ismerős lehet, pl. az egyetlen amerikai a Monty Pythonban, Félelem és reszketés Las Vegasban rendezője, stb. Sajátos humorával (pedig amerikai!) és egyedi világával egészen érdekes filmeket alkotott.
A Brazil műfajilag anti-utópia, mégis egy egészen kicsavart film, sokszor nem tudod, hogy sírj vagy nevess. Bár eredetileg Orwell 1984-én alapul, jóval több lett, mint egy angol humorral és gilliami képi világgal készült remake. A Brazilban a kíméletlen államgépezet nem működik tökéletesen, a bürokrácia útvesztőiben maguk az elnyomók is eltévednek néha. Ezért jóval emberközelibb és húsbavágó mint az 1984. Egy printerbe esett légy lavinaszerű folyamatokat indít be: nem azt végzik ki, akit ki kéne...
A Brazil hangulata nem hasonlít ugyan a műfaj többi filmjéhez (pl. 1984, THX stb.), azért rendkívül nyomasztó, és a happyendre is hiába vársz. Hiszen hiába tökéletlen az elnyomó rendszer, a kisember sohasem nyerhet, max. a saját álomvilágába menekülhet.
A színészek tökéletesek, Robert De Niro mint a partizán szerelő, a főszereplő Jonathan Pryce a kisemberek prototípusa, Ian Holm a kétszínű családi jóbarát, Katherine Helmond az anya, aki nem törődik bele az öregségbe stb.
(Ebben a filmben van egy jelenet, amikor egy halom papír eltűnteti De Niro-t. Azóta is kiráz a hideg tőle. A bürokrácia hatalmát soha jobban nem ábrázolták képileg.)
A zene is perfekt, a latin Brazil című szám elképesztő iróniába burkolja a filmet. (Egyébként sokakat félrevezet a cím azt gondolva, hogy Brazíliáról szól, hehe.)

A Brazil tényleg nem egy egyszerű film. A főhős álmai és a realitás, a csilingelő latin zene, kínzások és kivégzések, az igazi abszurd angol humor bizarr kontrasztot alkotnak. Ha nem láttad volna, mindenképpen nézd meg!

KÖTELEZŐ!
dr. KJ:10/10
Dr.Z: 10/10

KM mondja: Nekem ez az egyik kedvenc filmem sok minden miatt, pl. azért is imádom, mert az antiutópia lényege a kortalanság, és ez a film is olyan látványvilággal ami teljesen egyedi és mindig aktuális.
KM: 10/10

2008-05-21 10:00




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr11479050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása