Oldboy (2003)


Ezt a dél-koreai filmet Kakovics Mátyás régóta ajánlgatja nekem (aki meg Kukoricától kapta). Eddig nem tudtam, miért olyan jó. Tegnap este kiderült.
Mikor tettem be a lemez a lejátszóba, valahogy eszembe jutott, vajon miért nem filmesítették újra ezt is amcsik, ahogy azt oly sok ázsiai filmmel teszik? Rémlett hogy a film viszonylagos siker volt, súlyos sztori meg tán valami csavar is van benne, szóval a végignézés előtt ez olyan logikus lépésnek tűnt. Aztán két óra múlva erre a kérdésre is választ kaptam.

A sztori röviden, amennyi elmesélhető:
Van egy fickó, Oh Dae-Su, a kicsit bekészült és problémás harmincas, aki amúgy teljesen  jólszituált, megvan az élete, családja... Aztán egyszercsak valaki elrabolja és 15 évig tartja bezárva egy szobában.  Majd hirtelen kiengedi. A pasasnak öt napja van rá, hogy kitalálja ki és miért tette ezt vele. Aztán a végén választ kap kérdéseire. És a néző is. És nagyon nem örülünk neki. Súlyos témák kerülnek itt napfényre. Itt nem a szokásos, amerikai-típusú, jajdekellenemégegycsavaride meglepődés van, hanem sajna kaki az arcba. Szopatás történik itt ezerrel. Hát így.

Aztán a film lassan véget ér, és nincs heppiend meg feloldozás, csak kérdések, amiken rágódni lehet, meg agybaragadt jelenetek. Szóval ajánlatos tényleg, de randimoziként messzire kerülendő.

Tán Matyit vagy Kukoricát illette volna az írás joga, merthogy tőlük volt a tipp, de nekem ez most elég friss volt. Persze lehet hozzáírni bátran. A fenti kép amúgy kicsit félrevezető, de kedves.
imdb

Dr.Z: 8.5/10

dr. KJ:
Instant classic-ahogy az angolok mondják, abszolút kultfilm. Ezzel a filmel sok emberrel ismertettem és szerettem meg a keleti filmeket. A film a középső darabja Chan-wook Park rendező "Bosszú"-triológiájának. A többi rész is feltűnhet még itt, bár nekem nem tetszettek ennyire.
KÖTELEZŐ!
dr. KJ: 9.5/10

Mátyás mondja:
Én, mint a távolkeleti filmekre abszolút immunis filmbuzi, teljesen bekakiltam ettől a filmtől, annyira megfogott, és kicsavart, hogy jaj, tényleg alapmű.
KM: 9,1/10

2008-05-15 13:00




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr27470692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Zabicsek · http://mozibabe.blog.hu/ 2008.11.07. 12:47:24

Friss info: Spielberg akarja megrendezni az amcsi remake-et, Will Smith főszereplésével.
Hmmmm, hát érdekes ötlet...

micbusin 2009.07.21. 23:03:50

kemény film. érdemes megnézni. lehetőleg ne vasárnap.
süti beállítások módosítása