Adams æbler (Ádám almái; 2005)

Egy ideje már terveztem megnézni ezt a filmet és tegnap végre összejött, minden adott volt egy tök jó filmhez, bár voltak olyan vélemények, hogy ez most nem sikerült annyira, dehát akkoris kötelező volt, márcsak a rendező, Anders Thomas Jensen, és a két főszereplő, Ulrich Thomsen és Mads Mikkelsen miatt is, egy pár posttal alább a Zöld Hentesek című film kapcsán már szó volt róluk, ők azért ritkán nyúlnak mellé.
Ez a film viszont fos volt. Bárhogy is nézzük ez a film messze van attól, ami miatt a dán filmeket, meg a fenti arcokat szeretjük, izzadságszagú volt és hiteltelen, dehát annyi remekmű után ennyi végülis belefér, de akkoris.
Adamet, a szkinhead-et pár hetes közösségi munkára itélik egy vidéki templomhoz, ahol is a helyi pap mellett kell segédkeznie. A pap földöntúli figura, és semmivel sem lehet kimozdítani hitéből, bár Adam erősen kűzd, hogy meggyőze, az ember egy szar, és nem érdemel feloldozást. Igen, már ez is elég fura, a végletekig agresszív és paréj szkinhed  mér kezd hitvitába egy pappal, hiszen találkoztunk már szkinheddel, és azok nem annyira hajlanak az ilyesmire, de ez még a kisebb baj a filmmel, de innentől spoilerezni fogok. Mikor a szkini megérkezik, feadatot kap, a kertben álló almafát kell őriznie, hogy amikor megértek végre az almák, sütit süssön belőlük, de persze ő szarik a fára is meg mindenre és baszik megvédeni a fát az alattomos varjaktól meg férgektől (tudjátok, a próbatételek). A pap maga Gyugyu, sőt, gyugyubb gyugyunál is, röviden: anyja meghal az ő születésénél, apja rendszeresen veri/erőszakolja, nővére prostituálódik majd meghal, mikor végre családot alapít, gyerekük teljesen bénán születik, amit a felesége nem visel el és öngyilkos lesz, neki meg egy röplabda méretű daganat van a fejébe, csak hogy minden együtt legyen egy remek mókához. Ezt ő mind a Sátán próbatételeként fogja fel, és igaz keresztényként nyújtja buzgón a másik orcáját. Értem én hogy metafora, meg hogy ezt nem úgy kell nézni, dehát basszus, ez azért már vicc.
A velejéig romlott szkinhed gonoszul (jesszus, egy ilyen jó színész hogy tud ennyire hiteltelül előadni valamit?) folyamatosan próbálja meggyőzni arról, hogy ez bizony mind nem a Sátán műve, a pap sima gigalúzer, vagy csak Isten szopatja poénból, és mikor összejön a terv és a pap végre összeomlik, villám csap a fába, és az ekkora már azért picit elbizonytalanodott Ulrich bizony elfogadja, hogy ez bizony Isten műve volt, és ha ez még nem lenne elég, pont megérkezik korábbi bandája, melynek új vezetője fejbelövi a papot, de újabb csoda történik (ezen már csak az orvos lepődik meg, számunkra is és a többieknek is természetes) és a golyó csak a tumort kúrja szét, más sérülés nem történik, és a szkini ottmarad végleg a pappal, hogy ezentúl együtt térítsék az eltévelyedett lelkeket.
Ok, jelképes az egész történet, hülyeség realitást keresni benne, de hiteltelen, az a baj vele, a sztori akár jó is lehetne, de valahogy mégsem jön át a szereplők motivációja, a szkinhed megtérése túl gyors, agressziója túl erőltetett, a pap meg nem evilági figura (a többi szereplőről, az antiglobalista-bankrabló-arabról, az alkoholista-kleptomániás-ex-teniszcsillagról nem is beszélve) az egész inkább hasonlít egy vallásos példabeszédre mint egy 21. századi filmre.

imdb: www.imdb.com/title/tt0418455/

KM: 6,5/10
dr. KJ: 3/10 jaj

2008-05-12 11:51




A bejegyzés trackback címe:

https://mozibabe.blog.hu/api/trackback/id/tr21464789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. K. J. phd. · http://mozibabe.blog.hu/ 2009.01.03. 21:27:21

hát nem tom, ezek a dánok hülyék, ez is szar volt akárcsak a zöld hentesek

by · http://aforizma.blog.hu 2013.10.16. 20:26:34

Ne higgyetek a poszt tolónak, ez film egyszerűen zseniális.10/10

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.02.01. 14:43:49

Dánosan fura, de nagyon jó film a hitről.
Így (kb) féltucat dán után azt kell mondjam, ennek nagyon erős a szereposztása. Az utolsó mellékszereplőket is felismertem korábbi, másik filmekből.
süti beállítások módosítása